Politiet mener de vet hva som skjedde under dieselutslippet hos Nordlaks

Nyheter
911

Troms politidistrikt vet hva som skjedde da det lekket ut 5.000 liter diesel fra en fôrflåte ved Nordlaks sin lokalitet Dypingen i Troms.

Tirsdag morgen var iLaks først ute med å rapportere om dieselutslippet,  som ble oppdaget av de ansatte mandag.

En stund etterpå sendte Nordlaks ut en pressemelding til en rekke medier, og publiserte også en sak på selskapets egne nettsider om hendelsen på lokaliteten.

Elektrifisert
Dypingen er elektrifisert og det brukes normalt sett ikke diesel om bord i fôrflåten.

«Det var likevel et lager om bord til drift av backupgeneratorer i tilfelle strømbrudd og for bruk ombord i våre båter i området», skriver Nordlaks i en oppdatering på hjemmesiden.

Nordlaks skriver videre at de jobber sammen med eksterne og uavhengige rådgivere for å lage en handlingsplan for opprydding og dokumentasjon av utslippet.

Slange sprakk
iLaks har spurt kommunikasjonssjef Lars Fredrik Martinussen om årsaken til utslippet. Han svarer i en tekstmelding at selskapets fokus er på å begrense spredning og å rydde opp, og at de vil komme tilbake til årsaksforholdene når det er tid for det.

Ifølge NRK har kriminalteknikere og etterforskere jobbet på stedet med å finne årsaken til utslippet og for å avhøre de involverte. Statskanalen skriver videre at utslippet har kommet fra en tolv kubikk stor tank, som ligger utenfor Dypingen. Tanken brukes altså til å fylle avgiftsfri diesel til båtene som opererer på anlegget.

– Vi vet hva som har skjedd, men har ikke funnet ut hvorfor. En slange på pumpen mellom tanken og påfyllingsmotoren har sprukket, og det har lekket diesel ut i fjorden, sier Jørgen Ahlquist, som er operasjonsleder i Troms politidistrikt.

Ahlquist sier det enten skyldes teknisk eller menneskelig svikt, og at en teori er at noen har glemt pumpens mens den stod og gikk.