Opptil ti mann er fullt sysselsatt med bygginga.
Vel halvannet år etter at Hauge Aqua fikk tillatelse til å sette ut og teste «Egget» skal piloten være sjøsatt. Til Bergensavisen forteller gründeren Cato Lyngøy, at det blir å skje i løpet av våren og mest trolig i mai. «Egget» skal settes ut på lokaliteten Geilbukta i Langfjorden i Møre og Romsdal. Hauge Aqua fikk i oktober 2020 tillatelse på inntil 780 MTB på et arealer på 200 ganger 500 meter.
Til avisas spørsmål om det kommer til å være betalingsvillighet for en slik løsning, uten noen form for subsidier, er Lyngøy optimistisk.
– Vi har gjennom vår nettverksorganisasjon FLO Sjø arbeidet for en egen tillatelsesklasse der det stilles strenge miljøkrav. Regjeringen har foreslått en ordning med «miljøteknologi-tillatelser».
– Denne har vært til høring og ligger nå på regjeringens bord. Vi er svært spente på denne ordningen, og tror at «Egget» skal kunne kvalifisere for denne, sier Cato Lyngøy til avisa.
Kronglete og dyr vei
I mars i fjor ble det klart at Herde Kompositt fikk konktrakten på å bygge det første anlegget. Selskapet har hatt en rekke store eiere siden etableringen for 50 år siden. Fra 2016 var Palfinger eier frem til nylig, da lokale aktører overtok eierskapet.
Les mer: Hauge Aqua har inngått byggekontrakt på det første Egget
– I dag har vi sysselsatt mellom åtte og ti personer på prosjektet. Vi har både plass og kapasitet. Men skal vi bygge 44 meter i høyden, må vi utvide produksjonslokalet, sier daglig leder Kim Røssland til BA.
Det er også vel ett år siden Mowi ga uttrykk for at de ikke lengre hadde den store troen på lukkede anlegg. En måned tidligere sa Hauge Aqua de hadde terminert kontrakten med Mowi grunnet manglende fremdrift.
Prøver med halve størrelsen
Prototypen, som nå skal i vannet om et par måneder, er 21 meter høy og 15 meter i diameter. Hvert egg skal romme inntil 1.000 tonn laks, og 90 prosent av konstruksjonen skal ligge under vann. En fullskala versjon av «Egget» vil være mer enn dobbelt så stor, 44 meter høy.
– Den første prototypen koster alltid mye mer enn en serieprodusert enhet. Blant annet er form-kostnaden til panelene mye dyrere fordi de ikke kan brukes på mange enheter. Typisk for skall-konstruksjoner er at de blir billigere per kubikkvolum når skalaen øker, forklarer Cato Lyngøy avisa.