Perlesnormaneten står bak en femtedel av dødeligheten på oppdrettsfisk i desember

Nyheter
0

Maneten gjorde stor skade i november – og førte til enda større tap av oppdrettsfisk i desember.

19,1 prosent av dødeligheten i norske oppdrettsanlegg i desember skyldes perlesnormaneten, skriver Teknisk Ukeblad. Dette tilsvarer omtrent 1,5 millioner fisk.

Opplysningene har TU fått fra Olav Jamtøy, prosjektkoordinator for fiskehelse i AquaCloud. AquaCloud har beregnet tallene basert på innrapportert dødelighet og dødsårsak fra oppdrettere.

Oppjusterte tallene
Like før jul kunngjorde AquaCloud at 8,6 prosent av dødeligheten i november skyldtes manetangrep. Dette er nå oppjustert til i overkant av 15 prosent, skriver TU.

Grunnen skal være at en rekke dødsfall som var forårsaket av perlesnormanet ble feilrapportert som «predatorangrep», mens den riktige kategoriseringen er «miljøforhold».

Perlesnormaneten har blitt et vanligere syn langs kysten og i fjordene. Foto: Jonatan Fredricson Marquez

Perlesnormaneten skaper sterk bekymring blant aktører i oppdrettsnæringen.

Manetens sterke neslegift kan gjøre stor skade på fiskens gjeller, hud og øyne. Den kan bli opptil 30 meter lang, og deler seg lett opp når den kommer i kontakt med fysiske hindre, turbulens og bølger. Dermed kommer den lett inn i åpne merder.

Skrekksår
Dødsfall etter manetangrep har forekommet langs hele kysten i høst og i vinter. SalMar er blant oppdretterne som ble hardt rammet: I slutten av november måtte de destruere 1,2 millioner laks ved Senja, på grunn av høye og uhåndterlige forekomster av perlesnormanet.

Les også: Skrekk-sår fra perlesnormanet: – Dette er «worst case»

Skrekkeksempel: Denne fisken har store sår og ødelagt hode, tre uker etter manetangrep på HI sin forskningsstasjon i Austevoll. Foto. Grethe Thorsheim / Havforskningsinstituttet

Like før jul viste Havforskningsinstituttet (HI) eksempler på hvordan manetene kan påvirke fisken. De verste skadene blir ofte tydelige etter noen uker. Bildet over viser et «worst case» tilfelle av en fisk med groteske sår, tre uker etter manetangrep.

HI, Mowi og Centre for Aquaculture Competence (CAC) er i gang med studier der de ser på forekomsten av perlesnormanet ved to tomme merder – én merd med luseskjørt på åtte meter, og én merd uten skjørt.

Les også: Slik angriper perlesnormanten oppdrettslaksen

Foreløpig tyder deres observasjoner på at det er flest maneter nært overflaten, og at luseskjørt kan bidra til mindre forekomst av manetene i åpne merder.

Slik fordeler perlesnormanet-observasjonene seg i de to kontrollmerdene til HI. Foto: Skjermdump fra HI-seminar