– Per i dag vil larver være et dyrere alternativ enn tradisjonelt fiskefôr. Derfor er det lite interesse hos fiskefôrprodusenter

Nyheter
749

Et team av sju forskere i NIBIO ønsker å finne ut om organisk restavfall fra insektlarveproduksjon kan brukes til miljøvennlig gjødsel og plantevernmiddel.

iLaks har tidligere omtalt at Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) og Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) samarbeider om et prosjekt, der det avles opp melbille-larver på restavfall, som senere blir til fôr for fisk. Resultatene har vært oppløftende.

Nå forteller stasjonsleder Gunnhild Jaastad ved NIBIO Ullensvang om et nytt forskningsprosjekt på trappene, som skal vare fra januar 2021 til 2024. Prosjektet, med tittelen «MultiFuelLarve – fra organisk restavfall til verdfulle larveprodukt», skal finne ut om avfallsstoffet fra larvene, såkalt larvefrass, kan brukes i fruktproduksjon.

Gunnhild Jaastad. FOTO: NIBIO

Prosjektet har fått innvilget midler gjennom Innovasjonsprosjekt i næringslivet hos Norges Forskningsråd. Bevilgningen er på totalt 8,8 millioner kroner. Det er NIBIO som leder gjennomføringen av prosjektet, som eies av Ecoprot. I tillegg deltar Invertapro, Norinsect, Flying Feed Fredrikstad, og Jaastad Planteskole.

– Per i dag vil larver være et dyrere alternativ enn tradisjonelt fiskefôr. Derfor er det lite interesse hos fiskefôrprodusenter per i dag. Det kan endre seg på til, for eksempel dersom det blir så viktig for oppdrettsbransjen å være mer miljøvennlig at de er villige til å betale mer for fôret sitt. Dersom vi finner ut at avfallsstoffet fra larveproduksjonen også kan ha en verdi innen landbruksproduksjon, vil det gi insektprodusentene enda et ben å stå på, sier Gunnhild Jaastad til avisen Hardanger Folkeblad