Men perlesnormaneten er ikke blant påvirkningsfaktorene.
SalMar-aksjen har lenge vært blant de beste av de børsnoterte oppdrettsaksjene. Men i likhet med de andre aksjene har den hatt et variabelt år i år. I april ble aksjen handlet på over 700 kroner. Nå omsettes den for nivåer rundt 590 kroner.
Forrige vinter ble SalMar preget av, som flere andre, både av perlesnormanetens herjinger og av vintersår. Kepler Cheuvreux-analytiker Niklas Vilnes Helgheim tror på en relativt flat kursutvikling i tiden fremover.
– Aksjen blir holdt nede på grunn av frykt på den biologiske fronten. Riktignok er man enig i at prisene skal opp, men foreløpig er man redd for at det skal bli en reprise av 2024-vinteren, med noen forbedringer, sier han til iLaks.
Usikker vintersårdekning
Denne gangen er det ikke perlesnormaneten som er den store utfordringen, slik det var forrige vinter.
– Det er ikke der den verste dødeligheten kan komme, sier han.
Ifølge Helgheim er det en del usikkerhet knyttet til om de har tilstrekkelig kontroll på å forebygge vintersår.
– Høy behandlingsaktivitet i høst og inn i fjerde kvartal relatert til lus, samt en relativt lav vintersårdekning på fisken som slaktes fremover, taler for at vintersår kan bli et problem i vinter også, bemerker han.
– Det tar jo ganske lang tid å produsere fisken, spesielt i nord, legger han til.
Les også: – Dersom de leverer på disse to parameterne, tror jeg markedet vil være veldig fornøyd med selskapet
Fair prising
Helgheim har hold-anbefaling og kursmål på 605 kroner per aksje. Han mener at aksjen er relativt fair priset.
– Det mest åpenbare på kort sikt er forbedringer på vintersårsfronten, som vil ha flere positive følgeeffekter, både på kostnad, prisoppnåelse og volum, sier han og tilføyer:
– Men så har det jo vært en god del behandlinger, og de har relativt lav vintersårvaksinedekning på stor del av fisk som blir slaktet i H1 (første halvår), spesielt første kvartal 2025.
Han holder likevel døren på gløtt for en positiv overraskelse:
– Volumer for H1 vil også være trigger. De sier de har mer fisk i sjø på individnivå. Så kan man stille spørsmål hvorvidt det er fornuftig å legge til en betydelig økning i H1, sier Helgheim.