På denne lokaliteten har Letsea ikke hatt avlusning i år. Dette er hemmeligheten bak de gode resultatene

Nyheter
1769

Todelt suksessformel.

– Nå har vi scannet 21.000 fisk i denne merden. Så vi er nær 100 prosent sikre på vekten på fisken. Den er 3.985 gram i dag. I går var den 24 gram mindre.

Det sier Tor Hugo Hestnes. Han sprader rundt på dekket på Letseas fôrflåte ved Husvik helt ytterst i Herøy kommune, i øyriket utenfor Sandnessjøen.

Ikke avlusing
– Svært lite lus, vi har ikke hatt avlusing i 2019, og kun tre merder ble behandlet mekanisk i 2018, sier Hestnes, som er avdelingsleder i vekstselskapet Letsea.

– I forhold til budsjett avlusingskost og reelle kostnader brukt til avlusing så langt i år ligger vi svært godt an, sier han nøkternt til iLaks.

Forklaringen er todelt.

– Hemmeligheten er at vi for det første bruker skjørt. I god tid før fisken går ut. Og rognkjeks. Vi kjører regelmessig påfyll av rensefisk gjennom hele forsøksperioden, og vil kunne ende opp med opptil 25 prosent innblanding i perioder med høyt lusepress i siste fase av forsøksperioden før slakt.

Letseas lokalitet Seiskjæret ligger i Husvær på Helgeland. Foto: Aslak Berge

Varm sjø
– Vi har har 1-2 prosent innblanding. Vi fôrer den med eget fôr. Vi røkter den som en egen art. Vi fyller på etter hvert. Vi har hatt innslag av inntil 25 prosent rognkjeks.

– Spesielt når det er slikt vær som nå. Rognkjeksen liker ikke spesielt høye temperaturer, varm sjø, 13-14 grader, som nå. Vi er opptatt av å holde rede på antallet og innblanding. Vi teller døde rognkjeks hver dag. Hvis du ikke vet hvor mye rognkjeks du har, kan du heller ikke måle effekt.

https://www.instagram.com/p/B1L4hp1Iy7R/

Solen glitrer på havet. Det er t-skjortevær, vindstille og utmerkede betingelser for rask tilvekst i merdene.

– Det er fint her i dag. Nå fôrer vi 30 tonn per dag. Vi fôrer 2-3 merder om gangen. Rundt 700.000 laks. 5-12 prosent rensefisk. Tre merder er slaktet ut. Merd 3 tok vi ut på 7,5 kilo, sier Hestnes.

– Vi fikk melding fra markedet at noen av fiskene var over 15 kilo, sier Fredrik Nordøy, som driver eksportfirmaet Nordøy Sea i Sandnessjøen.

Eksponert
I toppetasjen på fôrflåten «Havstein» styres produksjonen fra operasjonsrommet. Krystallklare og høyoppløselige fargebilder på de ni skjermene holder personellet løpende oppdatert om livet over og under vann.

– Dette kan naturligvis også styres fra land. Det er en eksponert lokalitet, sier Hestnes.