Slik arbeider Letsea og BioMar for å gjøre fiskefôret enda mer effektivt.
Havet ligger flatt som et stuegulv. I nord skimtes Lovund som en haifinne. Mot nordøst kneiser Dønnamannen. I sør ruver landemerket De Syv Søstre. Ved oppdrettslokaliteten Seiskjæret, i øyriket Husvær, ytterst på Helgeland, disponerer Letsea mange hundre tusen levende fisk i sitt forskningsarbeid.
– Her har vi en tillatelse på fire MTB (maksimal tillatt biomasse – red.anm.) 3.120 tonn stående biomasse. Dette er en av tre lokaliteter vi disponerer, sier Tor Hugo Hestnes, avdelingsleder i Letsea, til iLaks.
Ta ut marginer
En arbeidsbåt legger seg inntil og fortøyes til fôrflåten. Sjøen glitrer i det skarpe solskinnet.
– Å få frem gode forskningsresultater fordrer en god produksjon i bunn, forskning i fullskala forutsetter at en er i stand til å ta ut marginer med stor sikkerhet, sier Hestnes.
Her måler Letsea hvordan fisken vil yte i sjøen – i stor skala.
Samler data
– Den går til slakt om en og en halv uke. Så da begynner vi med helseuttak, kvalitetsuttak, som går på gaping, tekstur, melanin også videre, sier han videre.
– Alle data blir sammenholdt med dietten og den historikken hver gruppe har fra land; om det er RAS, storsmolt, ordinær smolt og så videre.
– Dette spesifikke forsøket er et oppdragsforsøk for BioMar. For full skala-forsøk har vi 70-80 prosent oppdragsforsøk og resten er egne forsøk. Det er BioMars tre forskningskonsesjoner vi her drifter. Og så har Letsea den fjerde, forteller Hestnes.
Fokus
Laksen sløyes på slaktebrettet på flåten av driftstekniker Hans Kåre Mentzoni. Buken sprettes opp, før den raskt bæres inn til laboratoriet like ved.
– Her i dag er fokuset tarmhelse, og så har vi histologi og individuelle undersøkelser utført av veterinær, sier Hestnes.
Oppdragsgiver BioMar er særlig opptatt av fôringsforsøk. Tore Feldt, driftsrekniker i Letsea, noterer konsentrert i en rapport. Alle detaljer skal med.
I den åpne buken ligger mange hele og ufordøyde pellets.
– De er fra magen – spist i dag. Den har ikke hatt tid til å fordøye det, forklarer Helle Hagenlund, veterinær fra Leikanger i Sogn, mens hun konsentrert analyserer laksens indre.
– Det er alltid mye graps med stor fisk, sier hun og smiler.