Selskapet er snart klar for å bygge det første store «Egget».
I mai fjor stod det første egget til Ovum bokstavelig klart.
Selskapet har nå testet ut «småegget» på 2.000 kubikk på lokaliteten Gjermundnes i Romsdalsfjorden.
Nylig offentliggjorde Ovum bærekraftsrapporten sin, der resultatene fra testingen fra det første egget blir gjennomgått. Daglig leder og gründer Cato Lyngøy forteller at et års forsøksdrift har gitt mange svar.
– Vi mener å se konturene av at laksen har et betydelig vekstpotensiale utover det en klarer å ta ut i dagens åpne merder. Eksempelvis, som du vil finne i bærekraftsrapporten, har vi hatt veldig lav dødelighet på den første produksjonen, 1,2 prosent frem til 1,1 kilo, sier han til iLaks.
– Samtidig ser vi vekst som ligger 20 prosent over, litt avhengig av hva du sammenligner med, om det er halvsøskengruppe eller snittet i næringen, fortsetter Lyngøy.
Les også: Byggerne av «Egget» har tapt egenkapitalen – Ovum tar over selskapet
Fôrfaktor på 0,86
Lyngøy, som i mange år var teknologisjef i Marine Harvest/Mowi, avslører også at Cargill har gjort en sammenligning av kunder. Her kom Egget godt ut.
– I benchmarkingen som Cargill gjorde for 258 merder høsten 2022, ble vi rangert på topp ti av alle enheter. Fôrfaktoren i Egget landet på 0,86 frem til 1,1 kilo, forklarer han.
– Og av de samme 258 gruppene var egg-fisken desidert best. Dette er altså Cargill sine tall, ikke våre tall, understreker Lyngøy.
– Hvordan blir det med oksygentilførsel, utskiftning av vann, energiforbruk og sånne ting?
– Vi har potensiale til å skifte vann to ganger i timen. Vi tilfører selvfølgelig masse oksygen. Vi kjører med 24 timers lys, og vi fôrer i 20 av de 24 timene. Og strømforbruket er vesentlig lavere enn landbasert. Vi hadde estimert mellom halvannen og to kilowatt per kilo produsert fisk, og endte på 1,8 kilowatt per kilo, svarer han.
Reproduksjon av egg
Ovum skal nå forsøke å reprodusere Egget i det største formatet.
– Vi er i markedet nå for å hente inn priser, og er i rute for DNV-godkjenning. Men vurderer også om vi kan ha finansiell løfteevne til å designe et Ovum E6000, som da vil bli en mellomstørrelse på 6.000 kubikk, forklarer Lyngøy.
Gründeren tror at nøkkelen til suksess fremover ikke dreier seg om den tekniske løsningen, men om fisken.
– Vi vet at vi klarer å bygge dette store egget på 20.000 kubikk. Utfordringen er ikke teknisk sett å bygge store enheter, men utfordringen er å reprodusere den gode fiskeprestasjonen i store enheter, sier han.
Cato Lyngøy forteller at de har fokusert på å dokumentere prestasjonen i anlegget skikkelig, før de starter med kommersielt salg.
– Hvor mye har dere fått frem av avtaler med oppdrettere?
– Vi forhandler nå om egg nummer to og egg nummer tre, av samme størrelse til postsmoltproduksjon. Det er også interesse for å bruke Ovum E2000 til stamfisk, svarer Lyngøy.
Skatt og finans
iLaks har rapportert at morselskapet Hauge Aqua i vår gjorde en omorganisering av eierskapet til Ovum, slik at aksjene deles direkte ut til aksjonærene.
«Hensikten med dette er å fremover kunne hente inn kapital for å sikre videre satsing og kommersialisering av Egget som produkt», skrev Hauge Aqua i notene til årsregnskapet sitt.
Lyngøy er sterk i troen på løsningen sin og har ikke merket endringer i interessen for produktet sitt som følge av endrede rammevilkår. Vedtaket om grunnrenteskatt oppleves derfor ikke som noen showstopper.
– Vi ønsker å gjennomføre fordi vi tror at vi har et produkt som næringen trenger, fastslår han.
Men han medgir at bortfallet av fradragsrett på kostnader knyttet utviklingskonsesjonene kan gi negative effekter.
– Nå blir det jo et poeng å vente så lenge som mulig før en konverterer. Bankenes vurdering av pantegrunnlaget blir også endret og finansieringen har blitt mer krevende. Det er jo en klar ulempe, og det har slått negativt ut for utviklingstillatelsene. Så det er nok mange prosjekter som nå teller på knappene om det skal gjennomføres eller ikke, avslutter Lyngøy.