Otere forsyner seg av ventemerdene til Lerøy Aurora: – Bryr seg lite om at vi prøver å jage de bort

Nyheter
0

Otere bryter seg inn i Lerøys laksemerder ved slakteriet på Skjervøy. Statsforvalteren gir imidlertid ikke tillatelse til å felle flere dyr.

Ved havnebassenget på Skjervøy holder både otere og oppdrettslaks til. For Lerøy Aurora har det blitt et problem at førstnevnte dyr bryter seg inn i ventemerdene, og forsyner seg av den slakteklare laksen.

I februar søkte Lerøy om fellingstillatelse, men Statsforvalteren har avslått søknaden om å få skyte to dyr i området. Det skriver avisen Nordlys.

Stress og uro
– De bryr seg lite om at vi prøver å jage de bort. Selv om det er folk til stede klatrer de opp notveggene, og går inn og forsyner seg av fisken. Vi har prøvd ulike metoder for å skremme. Det har hatt liten og ingen effekt, sier daglig leder i Lerøy Aurora, Kurt Einar Karlsen, til Nordlys.

Otrene dreper ikke bare laks. Ifølge Karlsen skaper de stress og uro i merdene, og dermed en utfordring for fiskevelferden.

Lerøy Auroras slakteri på Skjervøy. Foto: Lerøy

Anbefaler urin på håndkle
I fjor ga Statsforvalteren tillatelse til å skyte én oter, uten at det løste problemet. Nå mener de at det ikke er forsvarlig å skyte flere, da det er vanskelig å identifisere hvilke individer det er som gjør skade i merdene.

Ifølge Nordlys kommer Statsforvalteren med flere forslag til forebyggende tiltak i sitt avslagsbrev. De mener blant annet at oterne kan skremmes bort ved hjelp av urinlukt fra mennesker eller hunder, og anbefaler å legge ut håndkler/tøy med dette på området.

Lyder fra radio, å sette opp viltkamera for å dokumentere, og å avlede oterne ved å legge ut fangst/åte et stykke unna, er andre alternativer. Karlsen i Lerøy Aurora opplyser til Nordlys at de vil prøve ut tiltakene, men at de vurderer å anke avslaget på fellingstillatelsen til Miljødirektoratet dersom det ikke fungerer.

Det er ikke bare otere som jakter laks i oppdrettsmerder. I fjor var det rekordmange tilfeller av makrellstørjer som «brøt seg inn» i merder. Flere opplever også utfordringer med skarvfugl som angriper fisken.

Les også: Her jakter makrellstørjene i flokk ved oppdrettsmerden til Sulefisk

Les også: Her er listen over alle oppdrettsselskapene som er blitt torpedert av makrellstørje

Les også: Mowi vil skyte flere fugler etter merd-angrep i Averøy