Oskar Grimstad (FrP) om innføring av ny avgift: – Det er steike meningsløst!

Nyheter
735

Fiskeripolitisk talsmann i FrP, Oskar Grimstad, er lite begeistret for Stortingets vedtak om ny produksjonsavgift på laks. Samtidig tar han et oppgjør med partiets samarbeidspartnere.

Det var i forrige uke at Stortinget bestemte seg for en ny avgift som innebærer at lakseoppdrettere blir pålagt en produksjonsavgift på fisk som går ubearbeidet ut av landet.

– Det er steike meningsløst. Du kan sitere meg ordrett på det. Den gir insitament til å sende råvarer ut av landet og etablerer hundretusener av arbeidsplasser utenlands, sier han.

Skuffet over samarbeidspartier
Vi er i kantinen på Stortinget hvor lunsjpausen nylig har startet for de folkevalgte. Oskar Grimstad legger merke til at det ligger matrester under bordet.

– Dette skal jeg ikke ha skyld for. Jeg nekter!

Men når det gjelder skyldspørsmålet om hvem som er ansvarlig for den nye avgiften er representanten fra FrP av en klar oppfatning.

Stortinget . FOTO: Stian Olsen

SV fikk støtte for forslaget av Arbeiderpartiet, SP, samt Venstre og KrF. Grimstad reagerer sterkt på at støttepartiene til regjeringen gikk motsatt vei av Frp og Høyre.

– Jeg er veldig skuffet over våre samarbeidspartnere Venstre og KrF. At SV foreslår en avgift er helt innafor for hvordan de opererer, men at våre samarbeidspartnere ikke forstår hvor talentløst dette er. Akkurat det skuffer meg.

– En tap-tap situasjon
FrP-politiker Grimstad mener lite godt vil komme ut av den nye avgiften.

– De som er for sier den vil premiere foredling, men den premierer ikke det. Hvis man ikke foredler så går det glatt inn i EU, men hvis man foredler så får man toll. Det er tap-tap.

Men han er klar på at han forstår kommunene.

– Jeg forstår at kommunene ønsker sin del av verdiskapningen i oppdrettsnæringen. Det skal de få. Men jeg hadde håpet og trodd de kunne være litt mer tålmodig.

Stor tro på utviklingskonsesjoner
Oskar Grimstad mener utviklingskonsesjoner er veien å gå for å sikre både vekst og ta vare på miljøet.

– Næringen har sett det selv, og bruker flere milliarder på bekjempelse av lus. Hvis de kan legge om til ny type produksjon som gir mindre avtrykk på miljøet, så tjener hele næringen på det.

De selskapene som ikke følger regelverket må ifølge Grimstad få sanksjoner, mens han trekker en spenstig parallell mot det å være journalist.

– Sanksjonene må være tøffe men rettferdige. Stenger man produksjonen på dagen, er det ikke mye igjen. Det er som om jeg skulle ta fra en journalist pennen og notatblokken, hva er igjen da?

Før han legger til at det kan være greit i samme slengen å ta PC-en og stikkontakten.

Selv reiser stortingsrepresentanten rundt på ulike anlegg og er imponert over utviklingen innenfor teknologi. Han trekker spesielt fram «Egget» til Marine Harvest som et godt eksempel.

– Det viser at innovasjon skjer, og spesielt sånn type ny måte å tenke på må få innpass i næringen. Det ligger en mulighet for næringsutvikling gjennom å realisere slike prosjekt, sier han.

Fokus på folkehelse
Grimstad er oppvokst i Møre og Romsdal, og fikk servert fisk utallige ganger under oppveksten. Han mener fisk blir viktigere jo eldre man blir.

– Det handler om folkehelse. Jo eldre man blir, jo sunnere blir man i matveien. Fisk er fantastisk mat, og det spises altfor lite av det i Norge.

Han stopper plutselig opp i eget ressonement, og titter ned på sin tallerken med spekemat.

– Forsåvidt spiste jeg det her nå så blir kanskje feil å snakke om fisk, sier han og ler.

Gjennom sine oppdrag i Næringskomiteen benytter han likevel sjansen til å fremsnakke fisk så ofte han kan.

– Vi promoterer laks og norsk mat, og det er noe næringen også ønsker at vi gjør, avslutter sunnmøringen.