Ørretprodusentene og fileteringsindustrien kan bli taperne dersom Trump iverksetter ny direktetoll på norsk sjømat

Nyheter
0

Ørretoppdrettere er avventende, men mener de er godt vant med ustabile rammevilkår.

I januar hadde opplevde norske oppdrettere all time high-salg av laks og ørret direkte til det amerikanske markedet. Men nyheten ble overskygget av den varslede ekstratollen rettet mot sine naboland Mexico og Canada, samt Kina, som kom 1. februar. Nå er det knyttet spenning til om Trump-administrasjonen skal gå videre med å innføre tolltiltak mot EU og Norge.

På et webinar om det amerikanske sjømatmarkedet nylig viste Norges sjømatråd scenarier om hvordan eventuelle nye amerikanske tollgrep vil kunne påvirke norsk sjømateksport. Analysene deres viser at filetert ørret og laks kan bli de store taperne dersom det blir gjort alvor av direkte toll på norsk sjømat.

– USA er et viktig ørretmarked, men kun 14 prosent av norsk ørreteksport går til USA. Når det gjelder norsk filet er det annerledes. 28 prosent av filetert laks og 57 prosent av filetert ørret går dit. Dermed er norsk filetindustri mer sårbar for en toll, opplyste sjømatanalytiker Eivind Hestvik Brækkan på webinaret.

Tilpasningsdyktig
En som har spesialisert seg på ørretproduksjon er Osland Havbruk, som holder til i Høyanger ved Sognefjorden. Gjennom eksportøren Seaborn selger de ørret til det amerikanske markedet. Erik Osland er ikke bekymret for det som skjer for tiden.

– Osland og Seaborn, som vi bruker, selger ørret til mange land for å spre risiko, og er derfor ikke så veldig redd for toll. Men det vil påvirke oss på en eller annen måte uansett, sier han til iLaks.

Osland synes at sjømatnæringen har vært dyktige til å tilpasse seg krevende situasjoner i markedet.

– Norsk sjømatnæring har alltid vært flinke å bevege seg rundt, og bruke de nye mulighetene som handelshindringer gir, forklarer han, og bemerker:

– USA skal også ha mat og rød fisk, og i et internasjonalt marked gir ofte en tapt mulighet som toll åpning i andre marked.

Erik Osland, Osland Havbruk. Foto: Kjartan Aa Berge
Erik Osland. Foto: Kjartan Aa Berge

Har opplevd det før
Nå er Osland avventende til utviklingen i USA. Men han understreker at det ikke er første gang de har opplevd et amerikansk tollsjokk.

– Vi må bare følge med. Med katastrofen som havbruksnæringen fikk med innføring av 25 prosent toll på USA i 1988 som bakteppe kan en selvsagt bli skremt, kommenterer han.

Osland minner også om en annen sjokkartet hendelse som de etterhvert klarte å takle. Det var da Russland lukket sitt ørretmarked for 11 år siden.

– For ørretoppdretterne var utestenging fra Russland i 2014 også en katastrofe som vi kom oss gjennom, påpeker han.

Les også: – En uforutsigbar handelskrig er aldri positivt for eksport

Vant med ustabile rammevilkår
En annen ørretoppdretter, Firda Seafood i Gulen, følger også nøye med på det som skjer. Konserndirektør for industri og salg Tore Larsen tror at de er godt rustet til å håndtere endrede rammevilkår.

– Vi er ganske erfarne med usikkerhet i vår bransje, både med tanke på det geopolitiske og de nasjonale rammevilkårene, sier han.

Men han legger ikke skjul på at ørretmarkedet på vestsiden av Atlanterhavet betyr mye for dem.

– USA er viktige for oss, og vi håper selvfølgelig å kunne levere det kundene våre har bruk for fremover. Men vi har ingen makt i storpolitikken rundt dette, sier Larsen og legger til:

– Vi kan jo håpe at Stoltenberg og Støre kommer oss i møte på det skattepolitiske, og gjennom havbruksmeldingen, for å lette på risikoen.

For Firda Seafood og Larsen er det kun en måte å håndtere det som kan komme.

– Vår oppskrift er å produsere kvalitetsprodukt, og møte både eksisterende og nye kunder på deres behov, avslutter han.

Superior ørretfilet. Illustrasjonsfoto: Firda Seafood