Oppstartselskapet tjener ikke penger, men verdsettes til nær 60 prosent av verdien til konkurrenten og utstyrskjempen AKVA group

Nyheter
1579

Hvordan håndterer CageEyes revisor, Ernst & Young, denne problemstillingen?

CageEye, eller Bluegrove som oppstartselskapet også kaller seg, har det siste året gjort to forbløffende oppkjøp, av henholdsvis NorseAqua i Bindal og Sealab i Trondheim. Begge gangene har oppgjøret vært i aksjer samtidig som selgende part har forpliktet seg til å kjøpe CageEye-aksjer – til en spenstig prising.

Oppkjøpsmetoden er kreativ. Prisingen av selskapet, selve verdsettelsesmetoden, er sentral. Dette er en problemstilling som selskapets revisor utfordres på og må ta stilling til.

Les også: Derfor var det viktig for CageEye å kjøpe Sealab – med oppgjør i aksjer

Relevant
Revisors rolle er å kontrollere at årsregnskapet til revisjonspliktige virksomheter er utført i henhold til gjeldende lover og regler.

iLaks har henvendt seg til CageEyes revisor, Amund P. Amundsen, for å avklare hvilke vurderingsmetoder han bruker når det er usikkerhet om verdivurdering i balansen. Som revisor må han kunne stå bak selskapets balanseverdier, i en såkalt impairment test. Amundsen, som er partner i Ernst & Young i Trondheim, har ikke besvart våre henvendelser på mail, sms eller telefon torsdag.

Flere andre revisorer iLaks har snakket med peker på prising av sammenlignbare selskaper som en relevant ledetråd for en slik impairment test.

Les også: Raser etter oppkjøpet av Sealab: – Vi er blitt frarøvet selskapet vårt, og er blitt betalt med monopolpenger

CageEye bygger seg for tiden opp som en leverandørbedrift i oppdrettsnæringen. Selskapet fremstår som transaksjonsdrevet og har varslet flere kommende oppkjøp. Ledelsen fremhever i sin egen forretningsplan AKVA group som en etablert konkurrent for dem i dette segmentet.

Kilde: Bluegrove

Stort gap
CageEye har, ifølge egne verdivurderinger, en markedsverdi på 1,3 milliarder kroner. For utenforstående kan dette fremstå som noe luftig. Tre av de siste fire år har selskapet nemlig tapt penger. Ifjor var underskuddet på 26,8 millioner kroner etter en omsetning på 4,8 millioner kroner.

AKVA group, på den annen side, er børsnotert, med en markedsverdi på 2,3 milliarder kroner. AKVA group har de siste tre år levert en EBITDA mellom 237 og 271 millioner kroner. I 2019 omsatte brynebedriften for 3,1 milliarder kroner.

Gapet er stort mellom de to selskapenes underliggende verdier og drift.

Nedskriving
I utgangspunktet gjelder det stor grad av avtalefrihet i uregulerte markeder. Men fritt fram er det ikke for verdsettelser. I eiendomsbransjen, for eksempel, stiller bankene strenge krav til verditakster som utgangspunkt for belåning.

Hovedregelen er at en eiendel skal nedskrives i regnskapet når balanseverdien på eiendelen er større enn «gjenvinnbart beløp», og det ikke er av forbigående art. Det er den høyeste av bruksverdi og netto salgsverdi som skal legges til grunn for gjenvinnbart beløp, fremgår det av nettsiden Dib.no.

Er det behov for nedskrivninger, så regnskapsføres dette som en reduksjon av eiendelen i balansen med motkonto nedskrivningskostnad i resultatregnskapet. Bruksverdi er nåverdien av de fremtidige kontantstrømmene som eiendelen forventes å generere.

Styret i selskapet skal også opptre uavhengig og gjennomføre impairment tester av balansen. iLaks har kontaktet CageEyes styreleder Ivar Strand med spørsmål om dette. Han har ikke returnert våre henvendelser.