Oppkjøpsdrevet vekst, men utfordrende markedsforhold for BEWI

Nyheter
0

Fiskekassekjempen registrerte en nettoomsetning på 275,7 millioner euro og en justert EBITDA på 24,4 millioner euro for fjerde kvartal 2022.

– Vi er veldig fornøyde med å levere nok et kvartal med vekst og solide resultater, til tross for utfordrende markedsforhold. Resultatene er negativt påvirket av bidraget fra Jackons nordiske isolasjonsvirksomhet. Det er vi selvsagt ikke fornøyde med, og vi iverksetter tiltak for å justere kapasitet og redusere kostnadene for å møte dagens markedsforhold, sier Christian Bekken, administrerende direktør i BEWI, i en melding.

For hele året 2022 utgjorde BEWIs nettoomsetning 1 050,4 millioner euro, en økning på 40 prosent i forhold til 2021, inkludert 17 prosent organisk vekst etter prisøkninger og tilleggsvolumer fra det nye Senja-anlegget. Justert EBITDA var 133,6 millioner euro, opp 23 prosent fra tidligere år, hvorav omtrent halvparten av veksten var organisk.

Dobling
Inkludert full effekt fra selskaper kjøpt opp i 2022, hadde BEWI en årlig omsetning på mer enn 1.500 millioner euro, som er en dobling av det rapporterte salget for 2021. Gjennom oppkjøp har selskapet betydelig styrket sine markedsposisjoner, utvidet til Storbritannia, Baltikum og Spania, ekspandert sitt produkttilbud, og videreutviklet sin resirkuleringsplattform, alt i tråd med selskapets strategiske prioriteringer.

For fjerde kvartal opplevde BEWI variasjoner i markedets etterspørsel mellom segmenter og regioner. Bygge- og anleggsbransjen hadde redusert aktivitet, spesielt i Norden, som påvirker volumene for segmentet RAW og Isolasjon. Matemballasje var stabil, og etterspørselen fra bilindustrien industrien utviklet seg positivt.

EPS råvareprisene gikk ned cirka 20 prosent fra tredje til fjerde kvartal, noe som resulterte i et marginskifte fra segment RAW til nedstrømssegmenter, i tråd med selskapets kommuniserte utsikter i tredje kvartalsrapport.

– Vi er spesielt glade for å registrere en betydelig forbedret EBITDA-margin for Isolasjonssegmentet, unntatt Jackon, gitt de nåværende markedsforholdene, sier Bekken.

Prisjustering
Jackons isolasjonsvirksomhet, hvorav cirka 65 prosent av salget er til de nordiske markedene, hadde et negativt bidrag for fjerde kvartal, hovedsakelig på grunn av manglende prisjusteringer for å kompensere for det høyere kostnadsnivået. For å forbedre lønnsomheten og som svar på de nåværende markedsforholdene, har BEWI satt i gang tiltak for å redusere produksjonskapasiteten. Dette inkluderer reduserte vakter ved flere anlegg, og planlagt nedleggelse av minst ett anlegg. I tillegg setter selskapet i gang tiltak for å redusere kostnadene base for sin nordiske isolasjonsdivisjon, med årlige besparelser på omtrent fem millioner euro.

– I tillegg til de årlige kostnadsbesparelsene på fem millioner euro, er vi fortsatt svært komfortable med vårt kommuniserte utvalg for synergier på mer enn 15 millioner euro, og vi er også veldig komfortable med hvordan Jackon utfyller oss, sier Bekken.

Fremover vil BEWI fortsette å fokusere på å integrere oppkjøpte selskaper, utvinne synergier, og tilpasse produksjonskapasitet og kostnadsnivå til dagens markedsforhold.

Bygg- og anleggsbransjen forventes å gå ned med cirka ti prosent i 2023 sammenlignet med 2022. Omtrent 60 prosent av BEWIs virksomhet er eksponert for denne bransjen. Likevel, den langsiktige etterspørselen etter isolasjonløsninger støttes av sterke markedsgrunnlag, inkludert behovet for forbedre energieffektiviteten i bygninger og tilhørende forskrifter. Matemballasje forventes å holde seg stabilt, med positivt bidrag fra økologiske initiativer og oppkjøp, og etterspørselen etter både tekniske og bilkomponenter er fast.

Styret i BEWI foreslår for generalforsamlingen å betale utbytte på 60 øre per aksje, i tråd med selskapets utbyttepolitikk på 30 til 50 prosent av netto overskudd. Utbyttet foreslås utdelt etter av salg av selskapets eiendomsportefølje.