Trøndersk A-lag med satsing på offshore oppdrett. Her kommer Big Dipper

Nyheter
0

Den er massiv. 194 meter i diameter, med en Spar-rigg som designprinsipp. Og begrenses ikke kun til oppdrett av laks i norsk territorialfarvann.

Ideen om å etablere et selskap som utelukkende fokuserer på oppdrett til havs ble unnfanget i 2017. Gründerne, Svein Reppe, Stein Wold Østerhus og Håvard Wollan, gikk umiddelbart i gang med å utvikle et eget designkonsept for et oppdrettsanlegg som skulle være optimalt for biologisk produksjon, på alle verdenshavene og uansett værforhold, og som skulle passe for oppdrett av laks og også andre fiskearter.

Resultatet ble løsningen Aqualoop Big Dipper, og dette designkonseptet ble innvilget norsk patent i 2019.

For iLaks’ lesere er Wollan og Reppe mest kjent for sine lederposisjoner i Biokraft og NSL (nåværende Sjømatbedriftene), mens Wold Østerhus er professor ved NTNU.

Mer lønnsomt
– Vi tror at fiskeoppdrett ute i åpent hav vil være mer lønnsomt enn annet fiskeoppdrett, sier Håvard Wollan, styreleder i Aqualoop.

Underveis har flere tilsluttet gründerteamet, blant andre frøyværingene Bjørn Egil Larsen (tidligere COO i SalMar) og Åsbjørn Vavik (tidligere blant annet CEO i Songa Offshore).

Utviklingen i selskapet var de første årene finansiert av gründerteamet med bidrag fra Innovasjon Norge, og i vår gjorde selskapet en emisjon hvor blant annet Bjørn Flatgård, tidligere styreleder i SalMar, ble med.

Tidligere i høst ble Bård Skjelstad ansatt som CEO i Aqualoop. Han kom fra stillingen som CTO i ScaleAQ.

Bård Skjelstad

Nedsenkbar
Big Dipper tåler ordentlig tøffe værforhold, opp til HS16–18, noe som betyr at løsningen kan anvendes på alle verdenshav – uansett værforhold.

Riggen har den unike egenskapen at oppdrettsvolumet kan senkes 20–30 meter ned under havoverflaten, noe som reduserer kraftpåkjenningen og dermed byggekostnadene, og samtidig sikrer god håndtering av fisken i uvær.

Aqualoop Big Dipper inneholder også funksjonalitet for å anvende vanlig smolt (70–100 gram) rett fra settefiskanlegg og ut i havriggen, og riggen er følgelig ikke avhengig av at man anvender såkalt storsmolt.

Riggen er utstyrt med et stort fôrlager, på 5.000 tonn, for å sikre seg mot værutfordringer.

Opp mot 20.000 tonn fisk
– En Aqualoop Big Dipper har en kapasitet på 15–20.000 tonn matfisk i året, litt avhengig av hvilken produksjonsplan man får tillatelse til å følge, og vi er rimelig sikre på at vår løsning har en attraktiv investeringskostnad per produksjonskapasitet. Generelt tror vi at havbruk til havs vil bli svært lønnsomt, sier Bård Skjelstad til iLaks.

Aqualoop ønsker å anvende riggen for oppdrett av laks i Nord-Atlanteren i første omgang, men man ønsker ikke å begrense seg til norske havområder.

– Vi arbeider med flere søknader om tillatelser for havbruk til havs knyttet til havområder i Nord-Atlanteren, i Norge men også utenfor Norge, bekrefter Bård Skjelstad.

– På sikt vil vi adressere mulighetene knyttet til andre havområder og også andre fiskearter og temperatursoner, fortsetter Skjelstad.

Illustrasjon: AquaLoop