Konsernsjefen i Bremnes Seashore åpner opp om den siste tidens utfordringer, og om hvorfor hun valgte å gå fra SalMar etter et knapt halvår som toppsjef.
Like før jul ble det kjent at Bremnes kutter ut Salma-satsingen, noe som innebærer at mer enn 100 ansatte vil miste jobben. Blant årsakene var økte produksjonskostnader og dyrtid for kundene, men også rammevilkårene for foredling i Norge.
I et lengre intervju med Bergens Tidende (BT), åpner konsernsjef Linda Litlekalsøy Aase opp om tiden etter at hun måtte gi den tunge beskjeden til sine ansatte.
– Navn, ansikter og personer
For selv om hun har vært klar på at det er tungt å gi et slikt budskap, er kuttet tross alt verst for dem som mister jobben.
– Det er viktig å huske på at bak tallet hundre, så er det navn, ansikter og personer. Målet er å gjøre dette slik at folk skal kjenne seg både respekterte og ivaretatt, sier Aase til BT.
Bremnes-ledelsen har tidligere uttalt at Salma-kuttet vil ramme på tvers av avdelinger, og ikke kun i fabrikken. Det er forventet at nedbemanningsprosessen skal være konkludert i slutten av januar, har iLaks fått opplyst av tillitsvalgt for de ansatte.
– Nå begynner det å bli vondt, vanskelig og komplisert. Det som absolutt smerter mest, er om jeg blir beskyldt for ikke å bry meg om folk, sier konsernsjefen til BT.
Les også: Hvordan kunne regjeringen ha stoppet Salma-nedleggelsen?
Om SalMar-exit: – Aldri aktuelt å flytte fra Bergen
Aase letter også på sløret om SalMar-exiten i 2022. Vestlendingen ble konsernsjef for den Frøya-baserte laksegiganten 9. mai 2022, men hoppet ut av sjefsstolen igjen 24. oktober samme år. Selv om arbeidsforholdet varte i et knapt halvår, mottok hun en solid sum for innsatsen: Aase skal ha fått 11,2 millioner kroner i samlet lønn og andre ytelser.
I tiden som fulgte var Aase ordknapp om hvorfor hun valgte å gå fra SalMar. Til iLaks uttalte hun at hun ikke hadde anledning til å gå inn på detaljer, utover at det ikke hadde noe med grunnrenteskatten å gjøre. «Det riktige for selskapet var at jeg trer til siden,» sa hun den gang. Snart tre år senere, åpner hun mer opp:
– Jeg kom til at enten så måtte jeg gi meg da, eller bli lenge. Så var det aldri aktuelt å flytte fra Bergen, og jeg mener at en må være mye til stede som øverste leder, sier hun til BT.
Folk og ferjependling
Overfor BT insisterer hun også på at det var hennes eget valg å gi seg i SalMar, som hun for øvrig roser med beskrivelsen «fantastiske folk og verdens beste selskap.» På senhøsten året etter at hun sluttet i SalMar, i 2023, var hun klar for konsernsjef-rollen i Bremnes Seashore.
Hun hadde da fått tilbud fra flere hold. Selv om Bremnes ikke nødvendigvis lokket med størst lønningspose, forteller hun at folkene, og møtet med gründer og eier Olav Svendsen, var avgjørende for at hun takket ja til sin nåværende jobb på Bømlo.