Om en måned starter Salten Salmon opp: – Det er fullt mulig å gjøre videreforedling i Norge til en konkurransedyktig pris

Nyheter
1213

I mai starter Salten Salmon filetproduksjon i lokalene som tidligere huset MaxMat i Bodø. Onsdag fikk bedriften besøk av statsmininster Erna Solberg.

Solberg dro onsdag rett fra årskonferansen til Sjømat Norge til Bodø for å delta på konferansen High North Dialogue i Bodø. Der besøkte hun blant andre Salten Salmon, som for tiden klargjør sin nye fabrikk til 40 millioner kroner.

Totalt 20 personer skal jobbe i Salten Salmon, som er eid av ekportøren Polar Quality, Coop Nordland og oppdretterne Wenberg Fiskeoppdrett, Edelfarm og GIFAS.

Storkunden til Salten Salmon blir Kvarøy Fiskeoppdrett. Lurøy-oppdretteren videreforedler i dag 13.000 tonn laks i Tyskland, Danmark og Nederland. Fisken eksporteres deretter til USA. Nå skal 2.000 av disse tonnene videreforedles i Bodø.

– Det er fullt mulig å gjøre en slik videreforedling i Norge til en konkurransedyktig pris, sier daglig leder i Kvarøy Fiskeoppdrett, Alf Gøran Knutsen til Avisa Nordland. Han mener selskapet får både en merverdi ved å produsere i Norge, samtidig som det skapes arbeidsplasser.

– Spennende at de henter fisken tilbake og at USA er tilbake igjen som marked, sier statsminister Erna Solberg.

Under besøket fikk også Solberg Men Solberg fikk også med seg noen krav fra eier Geir Wenberg i Wenberg Fiskeoppdrett. Han tok blant annet opp grunnrenteeskatten.

FOTO: John Erik Rønning/Salten Salmon

– Jeg merket det på mine kolleger i næringen at investeringslysten gikk ned og prosjekter ble satt på vent. I alle fall privateierne. De har ikke noe lyst å bruke penger i en næring de kanskje må betale 60-70 prosent skatt, sa Wenberg til Solberg, ifølge Bodø Nu.

Både Høyre, Frp, Venstre og Senterpartiet har sagt nei til skatten på sine landsmøter. Utvalget som vurderer beskatningen av havbruk skal levere sin innstilling innen 1.november.

– Så kan man ha en god diskusjon om hvorvidt det er riktig eller ikke. Debatten vi hadde i Stortinget, hvor det var veldig god stemning for å skattlegge oppdrettsnæringen, den er blitt litt mindre, sa Solberg.