VG omtalte nylig at fiskeriminister Elisabeth Aspaker hadde refset en rekke ordførere etter at 64 av disse i et opprop har hevdet at hun har myknet opp lusekravene for oppdrettsnæringen.
– Denne regjeringen er den første som nå utvikler miljøindikatorer knyttet til fremtidig vekst. Jeg kjenner meg ikke igjen i påstandene om at miljøkravene stadig mykes opp, og hadde behov for å korrigere inntrykket av regjeringens politikk, sa Aspaker.
Daglig leder i konsulentselskapet CapMare, Even Søfteland, mener ordførerne som har skrevet under på dette oppropet har latt seg misbruke.
– For cirka en måned siden ble jeg kontaktet av en ordfører på kysten som hadde fått tilsendt et brev fra et knippe organisasjoner. Spørsmålet var om denne ordføreren ville skrive under på et opprop mot havbruksnæringen. Jeg leste gjennom brevet og så på to forhold: Hvilke organisasjoner var det som sto bak og hvilket faktisk innhold var det i brevet. Min anbefaling til ordføreren var at ved å skrive under på dette brevet la ordførere seg åpent ut for å bli misbrukt, sier han til iLaks.
Flau smak
– Denne ordføreren skrev ikke under på oppropet. Og når jeg ser på mediedekningen den siste uke og særlig med den opptredenen til Eldar Farstad i Norges Jeger og Fiskefrbund på NRK P2 idag, så er det helt klart at mange ordførere, slik jeg kjenner dem, nok sitter igjen med en flau smak i munnen. Og jeg vil også tro at en del av de organisasjonene som står bak oppropet har en utfordring nå med å forsvare det de har stilt seg bak, mener Søfteland.
– På den andre side kan en jo si at disse organisasjonene på en glimrende måte har klart å lokke med seg en masse ordfører for nettopp å få møte både fiskeriministeren, presse fiskeriministeren og få en solid mediedekning for sitt syn. Det skal de ha ære for å ha jobbet systematisk for, men den æren kan umulig veie opp for den flaue smaken enkelte nå sitter igjen med når de ser hvordan dette nå kan misbrukes.
Står støtt
– Fiskeriministeren må jeg si fortjener ros for å stå støtt gjennom en sak som dette. Det er mange ting jeg er ikke enig med henne i, blant annet rundt det med det økologiske fotavtrykket fra næringen, men når hun står støtt i en sak som dette, så forventer jeg også at næringen går ut og står støtt i en sak og tar fighten med noen av organisasjonene som står bak dette, sier han.
Han har ingen tro på at en minister kan bli omfavnet av miljøbevegelsen.
– Uansett hva en næring eller en minister gir miljøsiden i form av nye tiltak, kommer miljøsiden aldri til å bli fornøyd.
– Det bør være en tankevekker for både næringen og den sittende regjering måten enkelte organisasjoner kjører mot norsk havbruksnæring og de hedersmenn og hederskvinner som står på hver dag og produserer verdens mest bærekraftige matvare, sier en synlig provosert Søfteland.
– Denne saken handler snart mindre og mindre om laksen og sjøørreten, men mer og mer om at enkelte særorganisjsasjoner skal ha mer fisk i elv og fjord å fiske på. Hadde de virkelig brydd seg om sjøørreten og villaksen så hadde de som i 2014, hvor klimaendringene virkelig har skylt inn over oss, satt fiskestengene sine i skapet og sagt at i år avstår jeg fra å fiske – til det beste for sjøørreten og villaksen.