Nytt verktøy kartlegger lokaliteter, biomasse, lusetall, havbruksbåter og regnskaper

Nyheter
0

Digital platform lanseres i dag.

– Alt er automatisert og digitalisert. Du kan se lokalitetene, hvem som eier dem, hvordan det står til med biomassen, lusetallene, du kan følge brunnbåtene via satellitt AIS, og så kan du lage dine egne biologiske og finansielle analyser, forteller Hanus Samró.

Her ligger både kartverktøy, båt- og lokalitetsbilder og regnskap. Aquafacts samler inn enorme mengder data og business intelligence om oppdrettsnæringen i Norge, Island, Storbritannia og Færøyene. Informasjonen er offentlig, men å finne den kan være komplekst grunnet språklige, kulturelle og nasjonale barrierer.

Analyser
Derfor har færøyveringene Óli Samró og Hanus Samró, som er far og sønn, utviklet platformen hvor formålet er å gjøre det enklere å få oversikt over lokaliteter, brønnbåter, biomasse, lusetall, samt lage egne biologiske og finanisielle analyser. Med tjenesten ”Analytics” kan brukerne selv lage analyser som banker og meglerhus gjør i dag.

Aquafacts er også tilgjengelig som app.

iLaks møter de to grunnleggerne på Hotel Thon Orion i Bergen. Da har de vært på salgsturne i Norge. De har vært i Kristiansund og Ålesund, og er på vei til Austevoll og Bømlo.

– Vi kommer opprinnelig fra fiskerinæringen, men som andre norske familier, tar vi nå våre første skritt inn i oppdrett, sier Hanus Samró.

Færøyene er kjent som fiskerinasjon, men hverken Óli eller Hanus er fiskere. Óli er utdannet økonom fra universitetet i Aarhus, mens Hanus er tidligere politiker og har en masterutdannelse i politisk administrasjon fra Universitetet på Færøyene. De har begge skrevet og utgitt boker om fiskeri.

Både fiskeri og oppdrett
– Vi har fått flere henvendelser fra oppdrettsnæringen. For noen år siden lanserte vi platformen Fishfacts, hvor vi tilbyr business intelligence om fiskefartøy, rederier, fangst, kvoter, satellitt AIS og finansielle analyser. Flere av våre kunder er aktive innenfor både fiskeri og oppdrett, og de spurte om vi ikke kunne lage en lignende platform til oppdrettsnæringen, fordi det var ingen platform som samlet alle oppdrettsdata på et sted, forklarer han ivrig.

Hanus Samró sier at det var et logisk skritt, men det tok lengre tid å utvikle, ikke minst siden Fishfacts vokste ekstremt raskt. I dag har de 700 fiskefartøy som kunder i 20 land og på fire kontinenter.

– Hvis man skal se på den lyse side, var vi heldige med korona, fordi da vi ikke kunne reise fikk vi mer tid til Aquafacts.