Nytt sjømattog fra Narvik

Nyheter
1071

CargoNet starter opp sjømattog fra Narvik til Malmö med faste ukentlige avganger fra 23 oktober.

«Tidligere har toget, og sjømaten fra Nord-Norge, tatt omveien innom Oslo for omlasting. Med den første direkte togruten fra Narvik til Malmö blir sjømaten fra Nord-Norge om lag ett døgn ferskere når den kommer frem til kundene i hele Europa», heter det i en pressemelding fra Vy.

– Mer effektive og klimavennlige transportløsninger styrker konkurransekraften for sjømatnæringen i Nord-Norge. Vår rolle er å legge til rette for det. Jeg vil gi honnør til sjømateksportørene som har uttrykt sterke ønsker om å etablere denne nye transportruten, og til transportørene som er sentrale leverandører for næringen, sier administrerende direktør Erik Røhne i CargoNet i pressemeldingen.

De første prøvetogene fra Narvik til Malmø gikk i mai.

Administrerende direktør Roger Mosand i Nordlaks Produkter på Stokmarknes sier det nye direktetoget gir kundene ferskere fisk og lavere matsvinn. I tillegg vil det vri mer tungtransport fra veien over til bane og det vil bidra til å redusere utslippene forbundet med transport av sjømaten, ifølge Mosand.

– Mer effektive togruter med kortere transporttid er veldig viktig for konkurransekraften til nordnorsk sjømat, sier han.

Leder for logistikk i Cermaq Norway, Ståle Slemmen, sier selskapet har stor tro på toget, som er godt tilrettelagt for sjømateksport.

– Vår næring er helt avhengig av rask og bærekraftig transport av våre produkter til markedet. Denne løsningen vil være et løft både i forhold til kortere transporttid og redusert miljøbelastning, sier Slemmen.

Et fullastet sjømat-tog har plass til om lag 700 tonn sjømat. Målet til CargoNet er å utvide tilbudet til flere ukentlige avganger i løpet av neste år.

«I tillegg til tidsbesparelsen vil et tog med daglige avganger fjerne over 10.000 trailerturer og redusere Co2 utslipp med over 25.000 tonn i året», står det i pressemeldingen.