Ny dokuserie på TV2 følger Kvarøy Fiskeoppdrett og Nova Sea: – Håper serien kan bryte ned fordommer om oppdrettsnæringen

Nyheter
7290

Einar Wist Øien, redaktør i den nye serien «Sølvrushet» på TV2, mener mange seere vil bli overrasket over hvor moderne oppdrettsnæringen er.

Det er Monster Entertainment som har laget «Sølvrushet» for TV2. Serien, som har premiere på TV2 Zebra 22. mai klokken 22.00, følger blant andre personene bak Kvarøy Fiskeoppdrett og Nova Sea i Lurøy kommune i Nordland.

Einar Wist Øien sier til iLaks at de ønsket å lage en serie om hvordan oppdrettsnæringen har påvirket og forandret lokalsamfunnene. I tillegg ønsker man å vise frem næringen til de som ikke kjenner den så godt fra før.

Einar Wist Øien. FOTO: Pressefoto

– Oppdrett er, med mindre du leser iLaks, noe folk flest får kjennskap til gjennom store og negative saker. Vi hadde lyst å lage en serie om hvem disse folkene er, slik at man ikke bare blir kjent med dem gjennom nyhetsoppslag. Vi ønsket å vise hvordan de lever og bli med inn i deres verden, og også se på de utfordringene de møter på, sier Wist Øien til iLaks.

– Håper serien kan bryte ned fordommer
Han sier det er naturlig at oppdrettsnæringen har fått mye oppmerksomhet i takt med de gode tidene den opplever, men at det også er mange fordommer knyttet til den.

– Håpet er at serien viser at det er mennesker som driver med det her. Det forsvinner litt med store ord. Jeg håper også at serien kan bryte ned fordommer. Mange vet ikke at det er folk som lever slik som disse oppdretterne gjør i 2019, sånn som de i Lurøy kommune. Jeg som bor i Ring 2 føler litt misunnelse over det livet dem lever. Det er fine samfunn med fine steder å vokse opp på, sier Wist Øien, som selv innrømmer han hadde kjente lite til næringen på forhånd og hadde noen fordommer.

– For eksempel må jeg innrømme at ingen har fortalt meg at næringen har fått bort nesten all bruk av antibiotika, sier Wist Øien til iLaks.

Han tror ikke det er mulig å lage en serie om oppdrett uten at noen lar seg irritere.

–  Men vi vil gi oppdrettsnæringen et ansikt. Det er ikke bare forretningsfolk, men morsomme folk som har tatt over stafettpinnen til foreldrene, sier Wist Øien.

Wist Øien tror mange får seg en «aha-opplevelse» når de ser serien.

– Det er en veldig moderne bransje, og mange kommer nok til å bli overrasket over hvor moderne det er. Det er gøy å vise fram en slik storslagen operasjon, sier Wist Øien.

Teaser for TV2s serie «Sølvrushet» (publisert med tillatelse fra TV2). Saken fortsetter under videoen.

– «Meant to be»
Og det var ikke tilfeldig at serien endte opp nettopp i Lurøy kommune, ifølge Wist Øien.

– Både Lovund og Kvarøy hadde ikke eksistert uten oppdrettsnæringen. Det viser at det går an å drive et minisamfunn med en helt nødvendig hjørnesteinsbedrift, sier Wist Øien.

Prosjektet har tatt rundt et år å gjennomføre, og filmingen foregikk fra oktober til mars. Spesielt lot produksjonsteamet seg sjarmere av daglig leder Alf Gøran Knutsen, produksjonsleder Gjermund Olsen og driftsleder Håvard Olsen i Kvarøy Fiskeoppdrett. Ifølge Wist Øien er det trioen i Kvarøy Fiskeoppdrett som har fått «soleklart» mest plass i serien.

FOTO: Rune Nilsen/TV2

– Med en gang vi tok kontakt skjønte vi at det her er noen ordentlige gladlakser. Så dro vi opp og lagde et forprosjekt for TV2. Det var «meant to be». Den gjengen der er så sjarmerende, sier Wist Øien, og fortsetter:

– De guttene der er så ung, og vi traff spikeret på hodet med en ung generasjon. De har jo en helt annen tilnærming til bærekraftig oppdrett enn da næringen startet opp, sier Wist Øien.

Gjermund Olsen. FOTO: Privat

Gjermund Olsen sier til iLaks at han håper serien skal gi et positivt bilde av de som driver i næringen

– Serien skal hovedsaklig handle om menneskene og ikke firmaene, sier Olsen.

Det bekrefter Wist Øien.

– Vi har definitivt fokusert på menneskene. Blant annet har vi fulgt med guttene i Kvarøy Fiskeoppdrett til USA til selskapene som kjøper fisken fra Kvarøy Fiskeoppdrett, sier Wist Øien.

– Et stykke moderne norsk virkelighet TV 2 ønsker å vise fram
Men som tidligere nevnt, besøker også serien Nova Sea på Lovund.

– Jeg er med der, fordi jeg håper at det kan bidra til økt kunnskap om havbruksnæringen blant det norske folk. Vi trenger at folk kjenner bedre til næringen, og jeg håper at serien kan øke interessen for havbruk, både som næring, som karrierevei og for laks som produkt, skriver Aino Olaisen i en SMS til iLaks.

Ifølge Wist Øien har Olaisen, som er født og oppvokst på Lovund, fått et stort ansvar gjennom å ta over Nova Sea.

– Det er også noen hun trekker fram i serien, at hun kjenner på et veldig stort ansvar, sier Wist Øien.

Presseansvarlig for «Sølvrushet» i TV 2, Alex Iversen, forklarer hvorfor kanalen satser på serien.

– Etterspørselen på norsk fisk er skyhøy, og kronekursen er lav. Det betyr at rekordhøy eksport og tidenes gullalder for norsk fiske. Nye generasjoner har igjen funnet interesse for å leve av havet. Noen står selv til rors på fiskebåten, mens andre har bygget opp oppdrettsimperier. Sannheten er at det ligger enorme verdier ute i havet langs kysten vår som er enormt viktig for økonomien. Dette er et stykke moderne norsk virkelighet TV 2 ønsker å vise fram og fortelle om, sier Iversen.

Ifølge TV2 kommer episodene første på TV2 Zebra, mens reprisene går på hovedkanalen TV2. Hele serien vil også ligge ute på TV2 Sumo.