NVE gir Eide Fjordbruk millionbot. Eide vurderer å rette krav mot leverandør.

Nyheter
0

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) gir oppdrettsselskapet et overtredelsesgebyr på 1,5 millioner kroner. Eides advokat mener det har skjedd en glipp.

Bakgrunnen for gebyret er at Eide skal ha bygget to elektriske anlegg knyttet til fiskeoppdrett i Alver kommune i Vestland, uten å ha de nødvendige tillatelsene.

«Eide Fjordbruk elektrifiserte de to fiskeoppdrettsanleggene Langøy og Ospeneset i Alver kommune i 2019, uten at det var søkt og gitt anleggskonsesjoner» skriver NVE i en pressemelding, torsdag.

Saken er oppdatert med kommentar fra Eide Fjordbruk, lenger ned i saken.

– Alvorlig brudd
NVE mener at Eide Fjordbruk har brutt bestemmelsen i energiloven § 3-1 om at elektriske anlegg ikke kan bygges uten konsesjon.

– Det er et alvorlig brudd på energiloven å sette i gang bygging av elektriske anlegg uten tillatelse, og det undergraver hele konsesjonsordningen, sier Anne Johanne Kråkenes, seksjonssjef i NVE.

Fikk tillatelsen
NVE ble gjort oppmerksomme på de ulovlige forholdene i forbindelse med en henvendelse fra nettselskapet Eviny i 2022, da de elektriske anleggene skulle oppgraderes. NVE tok så kontakt med eierne av oppdrettsanleggene, og informerte om forholdet.

Eide Fjordbruk har i ettertid søkt om konsesjon, og fått tildelt dette. Overtredelsesgebyret gis for den ulovlige byggingen i 2019.

Mener det ikke kan kalles «grovt»
NVE varslet Eide Fjordbruk om gebyret i august 2023. I sitt svar skriver Nord Advokatfirma, som representerer Eide, at overtredelsen ikke kan karakteriseres som grov. Saken knytter seg ifølge advokatfirmaet til en glipp.

De skriver videre at Eide hverken før eller etter elektrifiseringen av de to oppdrettsanleggene har overtrådt energilovverket, og viser til at regelbruddet ikke ble begått for å fremme egne interesser eller oppnå en fordel.

«Alle tiltak og hensyn som måtte tas for å få innvilget anleggskonsesjoner var overholdt, og det at det ikke forelå konsesjon må kunne sidestilles med en formalitet som ikke var kommet i stand», mener advokatfirmaet. De hevder at Eide hadde informert og hatt møter med en rekke instanser, herunder netteier, uten at det ble inngitt innsigelser mot det omsøkte anlegget. De skal ha hatt tillatelser fra kommunen, Statens vegvesen, Kystverket og BKK Nett på plass.

NVE fastholder likevel at tilfellet er et klart brudd på kravet om at man må ha konsesjon etter energiloven før bygging av elektriske anlegg.

Eide: – Gått ut fra at alle løyver var i orden
«Eide var i god tro om at alle nødvendige tillatelser forelå», meldte advokatfirmaet til NVE. Det bekrefter Eide Fjordbruk til iLaks i en e-post:

– Vi er glade for at NVE anerkjenner og legger til grunn at Eide siden planleggingsfasen med elektrifiseringen har hatt til hensikt å overholde gjeldende regelverk. Eide informerte NVE vinteren 2022 om at en leverandør var tildelt arbeidet med elektrifiseringen av de to anleggene, og at dette arbeidet inkluderte ansvar for nødvendige søknader. Eide har hele tiden gått ut fra at alle løyver var i orden, og vi har ovenfor NVE beklaget feilen, skriver samfunnskontakt Vidar Hjartnes.

Sondre Eide er daglig leder i Eide Fjordbruk. Ifølge advokatfirmaet har oppdrettsselskapets intensjoner vært å følge reglene. Foto: Jørn-Arne Tomasgard

Selskapet har innført skjerpende tiltak for å sikre at liknende situasjoner ikke skjer igjen, og etablert nye rutiner for å sikre grundigere kontroll av leverandørers arbeid ved elektrifiseringer.

Vurderer å fremme krav mot leverandør
Eide mener at det er gjort en feil hos leverandøren, som oppdrettsselskapet blir gjort ansvarlig for. Leverandøren hadde ifølge Eide påtatt seg totalansvaret.

– Elektrifiseringen skjedde uten anleggskonsesjon etter energiloven § 3-1. Eide vil nå grundig vurdere vedtaket fra NVE og samtidig vurdere å forfølge et regresskrav mot vår leverandør som hadde påtatt seg totalansvaret for prosjektet, inkludert å ordne alle nødvendige løyver fra NVE, skriver Hjartnes.

– Eide vil fortsette arbeidet med å produsere karbonnøytral mat fra havet, og er trygge på at slike situasjoner med underleverandørar ikke vil oppstå igjen, avslutter han meldingen med.

I mai orienterte NVE om at det pågår en gjennomgang av kjente brudd på konsesjonsplikten. Den ulovlige elektrifiseringen av oppdrettsanleggene Langøy og Ospeneset er den tredje saken der NVE har reagert på brudd på konsesjonsplikten, så langt i år.

Les også: Eide tar over det gamle Sjøtroll-slakteriet på Brandasund