NTS-budet: Hvor mange NRS-aksjer får Gåsø?

Kommentarer
0

Børsuro kan riste løs flere aksjer enn de hadde tenkt.

Den midtnorske oppdretteren NTS la fredag, noe nølende, inn bud på konkurrenten Norway Royal Salmon (NRS). I slutten av juni hadde nemlig NTS, dominert av storaksjonær Helge Gåsø, gjort det klart at det ikke var aktuelt å by på NRS. Fredag kom altså budet, på 209 kroner per aksje, etter at Gåsø og resten av NTS-styret synes å ha ombestemt seg.

Det er et betydelig løft for NTS å overta den jevnstore konkurrenten. Budet priser egenkapitalen i NRS til 9,2 milliarder kroner, noe som er 1,9 milliarder kroner under NTS’ egen børsverdi.

Aslak Berge

Lånefinansiert
For å kunne by på alle NRS-aksjene måtte NTS stille finansiering, og det er etter alt å dømme det grønne lyset for denne finansieringspakken som var grunnen til at Gåsø ombestemte seg.

– Finansiering er på plass, det måtte vi garantere for Børsen, uttalte Helge Gåsø til Dagens Næringsliv like før helgen.

Det kan bli mye lån å håndtere. Ved utgangen av mars satt NTS-konsernet på en rentebærende gjeld på 4,5 milliarder kroner.

Spenningen er nå knyttet til hvor mange NRS-aksjer NTS får hånd om – og hvor stort banklånet blir. Dersom gjeldsbelastningen blir for stor, vil NTS måtte trenge mer egenkapital.

Joker
Så langt har NTS og Gåsø økt eierskapet fra 34,57 prosent til 35,67 prosent av NRS. Det er ikke det store løftet, men budperioden varer helt frem til 16. august.

Norway Fresh, som sitter på 10,2 prosent av NRS, har allerede avvist budet.

Men flere aksjonærer kan bli ristet løs, dersom børsturbulensen som ble innledet denne uken fortsetter. Nettopp det kan bli en joker.

Gitt at Oslo Børs opplever en betydelig korreksjon de kommende fire uker, kan andre aksjer og sektorer fremstå som billigere relativt til NRS, hvor kjøperkursen har et gulv frem til 16. august. Det kan friste aksjonærer til å selge, og heller vekte seg opp i andre rabatterte selskaper.

Fusjon
NTS’ aksjefangst i NRS vil legge grunnlaget og betingelsene for neste naturlige trinn i prosessen, nemlig en fusjon og nærmere integrasjon mellom de to midtnorske oppdretterne.

Det vil i så fall danne en ny norsk laksekjempe, med et uttalt mål om å produsere 100.000 tonn.