NSL tar til orde for volumbasert markedsavgift

Nyheter
503

Markedsavgiften til Norges Sjømatråd er igjen havnet på statsrådens bord. Som en følge av raskt økende fiskepriser, ikke minst for laks, har budsjettene til markedsføringsorganisasjonen økt radikalt de siste årene.

Norges sjømatråd er positiv til redusert markedsavgift i 2017. Samtidig foreslår de at NFD utreder en ny finansieringsmodell for Sjømatrådet.

To store aktører
I sitt høringssvar, poststemplet 16. november, skriver Norske Sjømatbedrifters Landsforening (NSL) at «Markedsavgiften er en ønsket avgift, kanskje bortsett fra hos to store aktører i hhv oppdrett og pelagisk, og bør derfor ikke stadig endres ut fra markedsmessige forhold.»

NSL vil nå basere markedsavgiften på volum – ikke fluktuerende priser.

«Dagens beregningsmodell inneholder 2 variabler, pris og volum, samt en fast prosentuell avgiftssats. En slik modell blir nødvendigvis sterkt påvirket av de 2 variablene, og da særlig pris. Volumene har man bedre kontroll på og gir ikke like store utslag. Man kjenner før inngang en til et gitt kalenderår hvilke fangstkvoter som er tilrådd, og i tillegg har vi god oversikt over hvor mye oppdrettsfisk som kommer til å bli slaktet, gitt at det ikke skjer noe uforutsett biologisk. God tid i forveien (høsten), og med stor grad av sikkerhet, kjenner vi volumene som kommer til å bli eksportert påfølgende år», skriver NSL i sitt høringssvar.

Fast sats
«Lager vi på dette grunnlag, med utgangspunkt i Sjømatrådets budsjett, en beregningsmodell hvor prisvariabelen tas ut og hvor det kalkuleres/beregnes en fast sats (øre/kr) per eksportert volumenhet, så blir inntektene til Sjømatrådet uavhengige av en uforutsigbar markedspris og blir derfor langt bedre i tråd med deres budsjett. Med en slik modell har vi bare en moderat variabel volumdel med i regnestykket, og ikke den uforutsigbare prisvariabelen. En slik beregningsmodell har overlegen treffsikkerhet fordi det bare er en moderat variabel med, og ikke som dagens modell hvor den usikre produktprisen er helt avgjørende for summen av markedsavgiftene. Modellen krever kun et minimum av administrasjon da en unngår hyppige justeringer (kun en gang i året) og er svært treffsikker budsjettmessig. Modellen gir i tillegg også svært god forutsigbarhet for eksportører både i spott- og kontraktmarkedet.

Fond
Samtidig tar NSL til orde for å opprette et fond til å forvalte midlene.

«Foreslåtte modell, koblet opp mot et Sjømatfond, vil skape ro og bidra i stor grad til å kvele støyen rundt markedsavgiftenes størrelse i framtiden. Innkrevingsmodellen kan brukes på alle fiskeslag, og i tillegg på foredlet fisk hvor foredlingsgraden tas med når satsen fastsettes. Alternativt kan foredlede produkter, som vi argumenterte for i vårt høringssvar av 7. april 2014, gjøres avgiftsfrie. Avgiftsfrihet kan gi et insitament til økt foredling i Norge», heter det i brevet som er ført i pennen av Svein Reppe og Steinar Eliassen.