NRK: Nye listeria-funn ved Lerøys slakteri på Hitra

Nyheter
0

Mattilsynet har bedt Lerøy om å varsle neste ledd i matkjeden ved funn av listeria. Situasjonen ved slakteriet skal være uendret siden de forrige påvisningene.

I 2022 døde syv svensker i forbindelse med et smitteutbrudd av listeria. Røykt og gravet laks fra Lerøy Smögen Seafood var kilden, og svenskenes undersøkelser tyder på at smitten stammer fra Lerøy Midts slakteri. Her har Mattilsynet nylig varslet om 700 listeria-påvisninger i produksjonsmiljøet løpet av 15 måneder.

Les også: NRK: Listeriafunn over 700 ganger ved Lerøy Midts laksepakkeri

Ifølge NRK er det nå avdekket enda flere tilfeller ved slakteriet på Jøsnøya. I en ny rapport viser Mattilsynet til funn av bakteriene både i slakteri- og filetavdelingen.

Uendret situasjon
Ifølge rapporten er situasjonen ved slakteriet omtrent den samme som i 2022:

Rapporten hevder at prøveresultater viser påvisninger på samme utstyr påfølgende dager og over tid, og at tilstanden i produksjonsmiljøet fra høsten 2022 til nå ikke er endret i vesentlig grad. «Dette tyder på at dere ikke har tiltak som nullstiller anlegget fra dag til dag», skriver Mattilsynet.

– De siste funnene er med på å bekrefte at Lerøy Midt har en husstamme av listeriabakterier, sier avdelingssjef Ivar Eiken i Mattilsynet til statskanalen.

Må varsle videre
Anne-Hilde Midttveit, leder for kvalitet og samfunnsansvar i Lerøy, viser til at typen av listeria som er påvist er vanlig i miljøet rundt oss og i industrien generelt.

Anne-Hilde Midttveit. Foto: Lerøy

– Det er derfor ikke overraskende at denne stammen også er påvist andre steder og kan komme inn på nytt i fabrikken. Vi har alltid sagt at vårt slakteri på Jøsnøya kan være én mulig kilde. Men det er ikke fastslått hvor utbruddet i Smögen stammer fra, sier hun til NRK.

Rapporten fra Mattilsynet inneholder også et vedtak om at Lerøy må varsle neste ledd i matkjeden ved listeria-funn. Dette kan for eksempel være aktører som lager røkt- eller gravet laks.

– Matvaretrygghet har høyeste prioritet i Lerøy. Vi har derfor allerede implementert det som står i vedtaket fra Mattilsynet ved vår virksomhet på Jøsnøya, sier Midttveit.