Notvaskerobot begynte å brenne på Lerøy-lokalitet

Nyheter
1207

Brannen 30. juni på Lerøys lokalitet Ramsøy S i Askøy kommune i Vestland startet i en notvaskerobot.

Det går fram av et dokument iLaks har fått innsyn i.

FOTO: Lerøy

«Det ser ut for at brannen har startet i en «vaskerobot» Halo (fra leverandøren Aqua Robotics journ.anm.) som vi har montert der. Den fulle årsakssammenhengen har vi ikke enda. Brannen ble oppdaget av våre folk på lokaliteten, de fikk redusert brannen og Røde Kors kom raskt til stedet og slukket», skrev produksjonssjef drift i Lerøy Sjøtroll Hildebjørg Åsvang i en e-post til direktoratet samme dag som brannen.

Selve brannen ble første gang omtalt av Bergens Tidende, som i begynnelsen av juli skrev det oppstod brann i et litiumbatteri på lokaliteten.

Politiet opprettet sak
Ifølge Hildebjørg Åsvang hadde Lerøy personell til stede under hele hendelsen, og på grunn av dette mener de å vite at det ikke rømte fisk. Det skal ha vært 145.000 fisk i den aktuelle merden med en snittvekt på 3,7 kilo.

«Rekkverket på ringen har fått skader og nota har fått skade i hoppenettet. Nota er inspisert med ROV, og ring og not er sikret. Vi vil ha personell til stede gjennom natten for å overvåke, og vi flytter fisken over til merd 2 i morgen med brønnbåt. Ring og not vil bli sendt til reparasjon», skrev Åsvang videre.

Politiet var i etterkant på lokaliteten og snakket med de ansatte, og opprettet sak på hendelsen. Saken ble etter kort tid henlagt.

FOTO: Lerøy

Ifølge Åsvang ble også produsenten Aqua Robotics varslet om hendelsen. Lerøy koblet også fra de andre vaskerobotene av samme type på lokaliteten.

«Det er kun på Ramsøy vi har dette utstyret hos oss», skrev Åsvang videre.

Årsak ikke avklart
Fiskeridirektoratet har ikke vært på inspeksjon på lokaliteten etter hendelsen, men har etter avtale mottatt bilder og avviksrapport fra lakseoppdretteren.

I rapporten står det at robot-enheten normalt går på en gangbane langs rekken på ringen, og firer ned børster, som hindrer groe i å feste seg på nota. Ifølge Lerøy oppstod avviket på grunn av teknisk feil på dette utstyret. Selve avviket beskrives slik:

«Noe i Halo-enheten har tatt fyr, det kan være batteriet uten at vi har konkludert endelig med det.»

Daglig leder Nina Møgster i Lerøy Sjøtroll skriver dette i en e-post til iLaks på spørsmål om årsak til brannen:

– Årsaken til hendelsen er ikke fastslått ennå. Følgelig kan vi ikke kommentere det.

Det er tidligere AKVA group-sjef Knut Molaug som står bak Aqua Robotics, som holder til på Bryne på Jæren. Selskapet bekrefter at årsaksanalysene etter brannen ikke er klare.

FOTO: Lerøy