North Salmon Service og HAV Group satser på ammoniakkdrevet brønnbåt

Nyheter
0

Brønnbåtrederiet North Salmon Service har valgt HAV Groups skipsdesignvirksomhet som samarbeidspartner, for å utrede en brønnbåt med ammoniakk som drivstoff.

De to partene har fått økonomisk støtte fra Enova til et seks måneders langt forprosjekt for å utvikle brønnbåten, skriver HAV Group i en børsmelding, fredag.

Nå skal de jobbe med å finne teknologier og underleverandører som kan bidra til det langsiktige målet: Å bygge en ammoniakkdrevet brønnbåt.

Mål om nullutslipp
– Nullutslippsfartøy er fremtiden for alle havbaserte næringer. Vi ser frem til å samarbeide med North Salmon Service for å realisere disse spennende brønnbåtplanene og bane vei for nullutslipp-skipsfart i oppdrettsnæringen, sier Gunnar Larsen, konsernsjef i HAV Group.

– Vi har et sterkt ønske, som brønnbåtleverandør, om å være med på å begrense klima- og miljøavtrykk tilknyttet produksjon av laks. Vi ønsker derfor å se på mulighetene for å utvikle en brønnbåt som ved bruk av ammoniakk som drivstoff vil ha nullutslippspotensial, sier Arnt Erling Paulsen, daglig leder i North Salmon Service.

Båten skal ha en «dual fuel»-motor som gjør det mulig å seile med ammoniakk som drivstoff. Intensjonen er at fartøyet skal utstyres med det mest moderne utstyret for å redusere drivstofforbruk og CO2-utslipp, skriver HAV Group videre.

Les også: Verdens første utslippsfrie brønnbåt – et steg nærmere realisering

Samarbeid med datterselskap
Brønnbåtrederiet North Salmon Service er eid av Nova Sea, Salten Aqua og PH Invest Herøy, og ligger på Herøy i Nordland. Rederiet driver båtene «Steinar Olaisen», oppkalt etter Nova Seas grunnlegger, og «Færøysund».

Brønnbåten «Færøysund». Foto: Aas mek. Verksted

HAV Group holder til på Fosnavåg, og leverer grønn teknologi og tjenester til maritime næringer. HAV Group skal designe fartøyet, optimalisere det teknologisk for å utføre brønnbåtoppdraget, og sørge for maksimal utnyttelse av grønt drivstoff.

HAV Groups datterselskap, HAV Design, er samarbeidspartner til North Salmon Service i prosjektet. Søsterselskapet, HAV Hydrogen, kan være en mulig samarbeidspartner på forprosjektet, heter det i meldingen.