Norsk spisskompetanse slår følge med Hima Seafood til USA

Nyheter
0

Erfaringene fra Rjukan er sentrale når ørretoppdretteren etablerer seg i North Carolina.

I forrige uke ble det kjent at Hima Seafood planlegger et gigantanlegg på den amerikanske østkysten. Tomten er anskaffet og forberedelsene til det nye byggeprosjektet har pågått ett års tid. Administrerende direktør Sten Falkum har tidligere fortalt at ambisjonen er at anlegget skal produsere 15 ganger biomassen til Rjukan-anlegget, som for tiden er under oppføring.

Nå kan Hima Seafoods USA-sjef Magnus Torp lette litt mer på sløret om tomtekjøpet i North Carolina.

– Den har en fantastisk god vannkilde, med riktig vannkvalitet og temperatur, som er veldig lik det vi har på Rjukan, sier han.

Ingen røde flagg
Ifølge Torp har de hatt mange hjelpere i sving for å skaffe seg tomten. Hittil har de ikke fått opp noen røde flagg.

– Vannet er jo det viktigste. Det er grunnvann, ikke noe innsjø-vann eller noe sånt. Og så har vi gjort en god jobb med lokale konsulenter, ingeniører og byggselskaper, som har gjort en DD (due diligence) på den tomten som vi har sikret oss, sier Torp til iLaks.

USA-sjefen er spesielt begeistret for at Hima Seafood får med seg sine nærmeste samarbeidspartnere fra Rjukan over dammen.

– Vi jobber med Eyvi og Total Betong også i USA. Så vi tar vare på dem kompetansen og den erfaringen de to selskapene har. For de er vanvittig flinke selskaper. Det er helt utrolig det de har fått til på Rjukan, forteller han ensutiastisk.

Forprosjektet pågår for fullt
Heidi Kyvik er administrerende direktør for Tønsberg-baserte Eyvi. Hittil har Eyvi operert fra Norge. For tiden bygger de opp en prosjektorganisasjon i USA.

– Det er riktig det, at vi blir med Hima til USA. Vi er i full gang med å organisere oss for å etablere en prosjektorganisasjon i USA. Forprosjektet er begynt, forteller hun.

På Rjukan har Eyvi hatt ansvar for produksjonsplanlegging, prosessdesign og totalleveranse.

– Det er vi som legger alle forutsetningene for design og prosess, som igjen gir byggebiten. Dette er jo et oppdrettsanlegg, uansett om det er smolt eller matfisk. Da må det en produksjonsplan på plass, forklarer Kyvik.

Eyvi-sjefen utdyper:

– Produksjonsplanen blir en premissgiver for hvordan anlegget skal se ut. Hvor mange avdelinger det skal være, hvor mye fôr og volum det skal være på hver avdeling. Der har vi opparbeidet oss spisskompetanse over mange år.

Første gang i utlandet
Bryne-bedriften Total Betong har vært totalentreprenør på Rjukan. De har bred erfaring med bygging av landbaserte oppdrettsanlegg. Olav Bang-Haagensen er leder for akvakultur hos Total Betong. Han bekrefter at dette er deres første utenlandsoppdrag.

– Vårt bidrag inn i dette er å passe på at, selv om en har bygd etter andre forskrifter, vi ivaretar det som er viktig i anleggene. Hovedsakelig for fisken og for dem som skal drifte anlegget, da. At den lærdommen vi har fått rundt det ivaretas, slik at Hima får et bygg som arbeiderne kan jobbe effektivt og trygt i og fisken kan leve godt i, forklarer Bang-Haagensen.

I North Carolina skal det norske entreprenørselskapet samarbeide med en lokal totalleverandør. Selv om de skal lede byggingen er Olav Bang-Haagensen ydmyk for at de kan ha noe å lære på et nytt kontinent.

– Vi har respekt for at det er et annet land, annen kultur og andre byggeregler og slike ting, sier han.