Foredlingsbredriften anser vinterens markedssituasjon med lavere laksepriser og prodfiskandel som mer representativ enn fjoråret.
I motsetning til i fjor har andelen av skadet og såret fisk, såkalt produksjonsfisk, blitt betydelig redusert i vinter. Slik fisk er ikke lov å eksportere før den er feilrettet i Norge.
Norsk Sjømat på Stranda har i 20 år filetert og pakket ulike lakseprodukter. En av ingrediensene deres er produksjonsfisk, også kalt prodfisk. Selv om andelen har gått ned i år, bekymrer det ikke administrerende direktør Per Magne Grøndahl.
– I år har man kanskje et normalmarked. I fjor var det ekstremt masse, sier han til iLaks.
God ordrebase
Fileteringsbedriften bearbeider all fisk som kommer inn til butikkforpakket vare, som porsjoner, røykt laks, gravlaks og lignende. Alt det de gjør er forpakket i 100- til 400- gramspakker. Hvor mye prodfisk de benytter varierer.

– Vi har en innblanding i prodfisken vår alt i mellom 20 til 40 prosent, avhengig av hva som er tilgjengelig i markedet, opplyser Grøndahl, og legger til:
– Vi tar inn fisken, lagrer den, marinerer den, lager porsjoner og produserer andre ting.
Lang fartstid og faste kunder gjør at fiskeforedleren har en god ordrebase fremover.
– I år har vi hatt full sysselsetting, og har det fortsatt fremover til langt over sommeren med de faste kundene vi har, forteller han.
Økte lønnskostnader i øst
Svært mye laks går til EU-markedet. Den største inngangsporten er Polen. Flere norske oppdrettsaktører har betydelig fileterings- og bearbeidingskapasitet der.
– Det har jo alltid vært store aktører i utlandet. Men det har også gjort det lettere å produsere i Norge, blant annet på grunn av valuta, samt lønnskostnadene for arbeidskraften, sier Grøndahl.
Han ser at polsk arbeidskraft har blitt dyrere.
– Arbeidskosten har gått opp i Polen. Dette har medført at vi er mer konkurransedyktig ute. Men samtidig så får vi jo mindre folk i Norge fordi de reiser tilbake til hjemlandet sitt, eksempelvis Latvia og Polen, påpeker han.
– Så det er litt begge veier dette, bemerker Norsk Sjømat-sjefen.
Forbannet på regelbrytere
Hittil i år har også prisene på ordinær fisk falt mye. Ved utgangen av mars hadde lakseprisene falt med rundt 11 prosent. Selv om Norsk Sjømat har en grei posisjon i markedet utelukker han ikke at mindre uavhengige aktører har fått en rekyl.
– Det har det sikkert allerede gjort i de første månedene i år, sier Grøndahl.
Les også: – De som normalt leverer til oss har i sum hatt mer enn det vi klarer å ta unna
I fjor var det mye fokus i media på aktører som brøt eksportregelverket for feilretting av produksjonsfisk. Fremdeles kan det være aktører som gjør dette. Grøndahl liker det svært dårlig.
– Akkurat det vil ødelegge til renomméet til norsk laks. Og det er helt sikkert dem som bare eksporterer rett ut av landet, og gir faen i disse reglene. Garantert, slår han fast.