Nordlaks har den siste tiden vært rammet av algeoppblomstring i flere av sine anlegg i Lofoten-området. Konsernsjefen beskriver situasjonen som «jævlig».
– Det er jævlig tungt å se så mye fisk dø, er Eirik Welde sitert på i Lofotposten.
Siste helgen i april ble oppdrettsselskapet han leder rammet av alger på lokaliteten Fornes i Øksfjorden, som ligger i Lødingen kommune. Dette skulle dessverre bli den første av en rekke lokaliteter.
Hundretusenvis av laks gikk tapt
Som iLaks tidligere har omtalt, måtte Nordlaks slakte ut all fisken fra tre lokaliteter, og flytte fisk fra en fjerde lokalitet i området. Til sammen er flere hundretusen laks rammet i Nordlaks sine anlegg. En del har dødd som følge av selve algeoppblomstringen, og et stort antall fisk er slaktet ut før sin tid.
Markeds- og kommunikasjonsleder Heidi Torkildson Ryste opplyser til iLaks at laksen deres i området hadde nådd en vekt på mellom tre og fire kilo. Normal slaktevekt er rundt fem kilo. Dette gir et tap på flere hundre millioner kroner.
– Vi har et estimert tap på verdier for rundt 300 millioner kroner. Vi har ikke et eksakt tall på hvor mye fisk som har gått tapt, men det er snakk om flere hundre tusen, sier Ryste.
– Det er i alle fall nord for 300 millioner kroner, har konsernsjef Welde uttalt til Lofotposten om verditapet.

Les også: Nordlaks måtte slakte flere hundretusen fisk: – En svært alvorlig situasjon
Ryste opplyser til iLaks at anleggene deres rundt Øksfjorden nå vil ligge brakklagt (uten fisk/aktivitet) i en ubestemt periode. Normalt sett brakklegger de lokalitetene i minst tre måneder.
Slo til i to fjorder – massedød hos Ellingsen
Det er lokalitetene Storfjell, Hallvardøy og Fornes som Nordlaks har måttet slakte ut. Fisken som stod ved Raven er flyttet. Alle fire ligger i og ved Øksfjorden, i Vågan og Lødingen kommune.
Ellingsen Seafood er også hardt rammet av alger, og har opplevd svært høy dødelighet på lokaliteten Korsnes, i Raftsundet i Hadsel kommune. Her er rundt 850.000 laks påvirket, og verditapene er på anslagsvis 60-70 millioner kroner.
Les også: Ellingsen Seafood algerammet på ny lokalitet: – Dødeligheten er massiv

Ellingsen Seafood ble også rammet av algeoppblomstring på Skarvhausen ved innløpet til Øksfjorden. Situasjonen her skal ikke ha vært alvorlig, og konsernsjef Line Ellingsen beskrev mandag tilstanden ved Skarvhausen som normal.
– Vi har ingen andre lokaliteter i Øksfjord, og det er foreløpig ingen andre lokaliteter i området som virker til å stå i fare. Vi har to lokaliteter i nærheten av Korsnes, det Ellingsen Seafood hadde oppblomstring, men de var allerede tomme, sier Ryste i Nordlaks.
Her kan algene dukke opp
Welde mener at tapene for Nordlaks er begrenset av god dialog mellom aktørene i bransjen, og med Sea Eco og Havforskningsinstituttet (HI). Han forteller til Lofotposten at åtte brønnbåter har vært i sving for å tømme lokasjonene. Nå er håpet at situasjonen vil få minst mulig konsekvenser for de ansatte – til tross for store produksjonstap.
Oppblomstringen i Raftsundet kan henge sammen med oppblomstringen i Øksfjorden, men ifølge HI skyldes algeproblemene i de to fjordene mest sannsynlig to, separate oppblomstringer. Det er funnet spor av algeslektene Chrysochromulina og Phaeocystis. Førstnevnte tok livet av syv millioner oppdrettslaks i Nord-Norge i 2019.

Ifølge HIs siste oppdatering om saken, kan algene fra Raftsundet spre seg videre nordover til Ingelsfjorden. For Øksfjorden følger de med på potensiell spredning sørover. Dette er anslåtte spredningsruter, basert på algeovervåking via satelittbilder og modellering.
Les også: Alger har ført til massedød i to fjorder i Nordland. Slik kan oppblomstringene spre seg videre.