Nordic Aquafarms etter leverandørkonkurs: – Vi er ikke sårbare i en slik sammenheng

Nyheter
1552

Nordic Aquafarms administrerende direktør, Erik Heim, sier konkursen til den danske RAS-leverandøren Inter Aqua Advance (IAA) ikke får store konsekvenser for selskapets landbaserte prosjekter i Fredrikstad og USA.

Onsdag kom nyheten om at RAS-leverandøren IAA i Danmark var konkurs.

Nordic Aquafarms og IAA inngikk så sent som i april noe som ble omtalt som «en langsiktig strategisk avtale om å utvikle, designe og levere store resirkuleringsanlegg I Norge, såvel som i USA». Nordic Aquafarms bygger for tiden landbaserte anlegg både i Fredrikstad og i Maine i USA.

På spørsmål om hvilke konsekvenser konkursen får for Nordic Aquafarms, svarer Erik Heim i Nordic Aquafarms i en e-post til iLaks:

– Vi har jobbet med flere RAS- leverandører og gjør det fortsatt i dag. IAA har vært en av dem. I tillegg har vi løpende bygget opp vår egen engineering avdeling – slik at vi har blitt stadig mer selvgående på prosjektering og prosjektledelse. Designene vi har utviklet er vår eiendom og vi er således ikke sårbare i en slik sammenheng. I USA er vi også i gang med å bygge opp engineering-kapasiteter.

Kjenner ikke til konkursårsak
Men han skriver at de fleste kunder vil gjøre tiltak etter behov hvis en leverandør går konkurs, og at selskapet har tatt affære for å sikre interesser og eierskap til design. Heim understreker at de ikke hadde en løpende leveransekontrakt på gang, slik at de får en økonomisk eksponering.

– Det viktige for oss er at konsekvensen ikke er materiell da kontrakter og øvrige planer håndterer dette på en fin måte hva angår våre interesser i saken.

Han skriver videre at det er trist når et selskap i et voksende segment går konkurs, og at han har sympati for de ansatte i IAA. Men han kjenner ikke til hvorfor konkursen inntraff.

– Vi såvel som andre av deres kunder vil jeg anta, har ikke detaljinformasjon om hva som egentlig gikk galt. Vi fikk beskjed samme dag som dette kom ut i media. Å kommentere noe annet blir ren spekulasjon som vi ikke har noe faktabasert grunnlag å basere kommentarer på. Fra tid til annen går selskap konkurs av mange årsaker, sier han.

Varsler tiltak
Også styreleder i Nordic Aquafarms, Lars Henrik Røren, avviser at konkursen får noen økonomisk eller tidsmessig negativ konsekvens for Nordic Aquafarms.

– Vi har allerede tatt situasjonen innover oss og tatt affære på en måte som vil styrke Nordic Aquafarms som selskap. Vi har gjort situasjonen for Inter Aqua til fordel for Nordic Aquafarms. Akkurat slik god business skal utføres. Vårt tiltak vil vi komme tilbake med detaljert informasjon om, sannsynligvis i slutten av neste uke. Det er fortsatt noen momenter rundt dette som ligger utenfor vår kontroll, men vi har stor tro på at alt faller godt på plass i samsvar med vår gode, verdiskapende og målrettede plan, skriver han i en e-post.

– Litt overraskende
Den danske RAS-leverandøren har også vært involvert i Grieg Seafoods nye smoltanlegg i Lebesby i Finnmark. Heller ikke konsernsjef i Grieg Seafood, Andreas Kvame, vet hvorfor det selskapet gikk konkurs. Han sier det meste gikk etter planen da han fikk nyheten om konkursen.

– Det er ingenting som har gått feil hos oss. Det er derfor litt overraskende det som skjedde, sier han til iLaks.

Kvame sier de for tiden jobber med å sikre utstyr og få tak i lokale håndverkere, slik at prosjektet kan ferdigstilles.

IAA fikk fikk et resultat før skatt på 3,9 millioner danske kroner i 2017, og har levert overskudd de siste tre år. Ved årsskiftet hadde selskapet en bokført egenkapital på snaut seks millioner danske kroner og en samlet gjeld på 37 millioner kroner.

iLaks har forsøkt å kontakte representanter fra IAA, men de har ikke besvart våre henvendelser.