Nordea tror at sterke laksepriser vil veie opp for kostnadsøkningene

Nyheter
0

Håndterer inflasjonssjokket bedre enn kjøttbransjen.

Inflasjonen tok av idet verden gjenåpnet etter koronapandemien. Samtidig ble det avdekket tildels omfattende flaskehalser på produksjon og logistikk, noe som har sendt prisene for en lang rekke råvarer og transport til himmels.

Høy inflasjon, som en knapt har sett her til lands siden 70- og 80-tallet, spiser av folks kjøpekraft og gir mange industrier økte kostnader. Så også lakseoppdrett. Den viktigste kostnadskomponenten for oppdrett av laks, fiskefôr, steg til all time high i fjerde kvartal 2021.

Holde tritt
Og fôret kommer ikke til å bli billigere med det første, ikke minst siden krigen i Ukraina involverer to av verdens største kornprodusenter, som til sammen produserer en fjerdedel av verdens kornprodukter.

Les også: Fôrprisen til ny toppnotering: Det har aldri vært dyrere å fôre opp laks

– Jeg har tatt gjort en liten gravejobb på hvordan kostnadene til kjøttprodusentene blir påvirket av økte råvarepriser. Kjøttprodusentene vil sannsynligvis måtte øke prisene sine med 20-40 prosent for å holde tritt med kostnadsøkningene, sier lakseanalytiker Herman Aleksander Dahl i Nordea Markets til Finansavisen.

Fôrlager. Skrettings avdeling Stokmarknes.

Relativen
– Oppdretterne står seg veldig bra på relativen siden fôrkonverteringsfaktoren er så lav. Vi estimerer at kostnadsøkningene på for er fire ganger større for produsenter av biff enn for laks. Med økte priser på andre proteiner bør det kunne øke etterspørselen etter laks, mener han.

Ifølge Dahl var den gjennomsnittlige produksjonskostnaden for oppdretterne på 43 kroner pr. kilo i fjor. På grunn av økte forkostnader beregner han en gjennomsnittlig kostnad på 48 kroner pr. kilo nå.

Fredag var salgsprisen for laks (til oppdretter) rundt 85 kroner kiloet.