Nofir og Egersund Group i partnerskap: Lager verdens første ‘resirkulerte’ marine tau

Nyheter
0

Et samarbeid i hele den maritime verdikjeden har gjort idealet om sirkularitet til en realitet.

– Sirkularitet har blitt et ideal og noe som mange snakker om. Dette er banebrytende fordi vi med disse tauene beviser at en lukket loop for produkter som er så teknisk komplekse som tau brukt i maritime næringer ikke trenger å ende opp som avfall, sier Peter Buhl fra selskapet PLASTIX.

De lager granulat av redskap levert fra fiskeri- og havbruksnæringen, som igjen blir til ulike produkter: alt fra stoler, benker og kortterminaler. Redskapene får de blant annet igjennom deres samarbeid med norske Nofir og Egersund Group.

Dette granulatet kan nå også omgjøres til tau, takket være et samarbeid med selskapene DFS og Randers Reb. Det betyr i praksis at kretsløpet til tau fra fiskeri- og havbruksnæringa blir fullstendig lukket – tauene ender ikke som avfall eller andre produkter, men som helt nye tau, fremgår det av en pressesmelding.

Ifølge selskapene er disse tauene de første av sitt slag noensinne.

– Dette er banebrytende for næringa. Det betyr i praksis at det materialet vi nå leverer i fra oss kommer tilbake i samme form i framtiden og kan brukes på nytt, sier Jarle Mong i Egersund Trål – en del av Egersund-gruppen.

De leverer i dag sine tau til Nofir som tar det videre til PLASTIX. Igjennom «Circular Green Rope»-prosjektet kommer tauene tilbake til sin opprinnelige eier.

– Det er bokstavelig talt en sluttet sirkel, og noe som både vi, miljøet og klima tjener på, sier Mong.

Miljøorganisasjoner som Waste Free Oceans Foundation har kalt utviklingen av 100 prosent gjenvunnet tau for «historisk» og «et gjennombrudd» i jobben med å gjøre fiskeri- og havbruksnæringa mer sirkulær.

Partene mener løsningen vil bidra stort i miljø- og klimakampen ved å betydelig kutte CO2-utslipp, fjerne potensielt avfall fra havet og øke indirekte gjenbruk.

– Verden har et stort problem, og det problemer heter plastavfall. Løsningen er å utvikle gode sirkulære løsninger, noe dette prosjektet er det ultimate beviset på, avslutter PLASTIX-sjefen.