Nofima har alle tillatelser på plass – nå starter fôrtestingen for alvor

Nyheter
1598

Forskningsinstituttet skal sammenligne ulike fôringsstrategier i Sør-, Midt- og Nord-Norge.

I sommer fikk Nofima tilsagn om to tillatelser, hver med MTB på 780 tonn, til tre testregioner.

«Formålet er å utvikle og iverksette et nytt kunnskapsbasert og dynamisk fôringsregime relatert til årstid, der hensikten er å gjøre fisken mer robust, bidra til bedre fiskevelferd, gi økt utbytte og kortere produksjonstid i sjøen», stod det i den opprinnelige søknaden fra Nofima.

Fikk tilsagn i forrige uke
Men før de kunne gå i gang med testing i nord, ventet de på avklaring rundt tillatelse for samlokalisering med lokalitet Vestnes tilhørende Nordlaks i Harstad kommune.

Nå er den endelige tillatelsen på plass. Det viser et tilsagnsbrev datert 12. oktober fra Troms fylkeskommune, som iLaks har fått innsyn i.

Tidligere har Nofima fått på plass tillatelse for lokalitet Vikane i Masfjorden kommune i samarbeid med Blom Fiskeoppdrett, samt lokalitet Ringholmen i Snillfjord kommune i samarbeid med Lerøy Midt.

Per Brunsvik. FOTO: Nofima

– Fisken på lokaliteten vil bli gitt to ulike dietter som varieres i forsøksperioden. Det vil forløpende bli tatt ut prøver for å studere robusthet, energistatus og vekstmønster hos fisken, sier koordinator i Nofima, Per S. Brunsvik til iLaks.

Må vente på resultater
Men foreløpig vil ta det ta en stund før resultater foreligger.

– Det ble satt ut fisk på lokalitet Vikane i august 2017 og vil bli satt ut fisk på Ringholmen i månedsskiftet oktober/november 2017. Så det er ikke mye erfaringer/resultater å snakke om enda, sier han.

– Når forventer dere å kunne gi noe konkret på testingen?

– Konkrete resultater kommer først ved utslakting av fisken på de ulike lokaliteten. Her skal det tas prøver når fisken slaktes, og produksjonsdataene skal evalueres og sammenlignes. Det vil i praksis si at de første bearbeidede resultatene vil foreligge rundt vinteren/vår 2019. Deretter vil det jevnlig komme ut resultater etter hvert som forsøksdataene bearbeides, avslutter han.