– Noen hundre millioner kroner blir det nok uansett løsning

Nyheter
871

Norsk Sjømat i Stranda kommune på Sunnmøre venter fortsatt på en avklaring rundt sine planer på sjøen før selskapet kan gå videre med smoltprosjektet på land.

Norsk Sjømat på Stranda er mest kjent som produsent av videreforedlet sjømat, men har fra før også oppdrettskonsesjon gjennom selskapet Norsk Sjømat Oppdrett.

Selskapet ønsker imidlertid å bli enda større på oppdrettsfronten.

– Vi trenger å øke volumet på egenprodusert fisk, uttalte administrerende direktør Per Magne Grøndahl til iLaks i oktober i fjor.

Vil fortsatt realisere smoltanlegg
I 2017 søkte Norsk Sjømat Oppdrett om fire utviklingskonsesjoner for konseptet «Envirofjord», men fikk endelig avslag i april i 2018.

I planene inngikk også etablering av storsmoltproduksjon på land gjennom selskapet Stordal Aquaproduksjon. Selskapet understreket at utviklingskonsesjonene var helt avgjørende for Norsk Sjømat Oppdrett sin satsing på blant annet dette.

Harald Espeland. FOTO: Privat

Men styreleder Harald Espeland i Stordal Aquaproduksjon sier planene om et smoltanlegg ikke er skrinlagt tross avslaget på utviklingstillatelser.

– Realisering av smoltanlegget vil henge sammen med at Norsk Sjømat Oppdrett også lykkes i å realisere sine planer om oppdrett i sjøen, sier Espeland.

Jobber med avklaringer
Han viser til at Norsk Sjømat Oppdrett i mai 2019 fikk tilsagt om en såkalt visningskonsesjon. 

– Det jobbes nå med å avklare lokaliteter til denne visningskonsesjonen, og parallelt med dette klargjøres et best mulig grunnlag for investeringsbeslutning i smoltanlegget. At Norsk Sjømat Oppdrett får avklart lokalitetene til visningskonsesjonen sin er en forutsetning for videre fremdrift på smoltanlegget. Så snart dette er avklart, er planen å gå videre med detaljprosjektering og bygging av smoltanlegget, sier Espeland.

Ifølge Espeland ble det søkt om to lokaliteter i tidligere Stordal kommune (nå en del av Fjord kommune). Komplett søknad ble sendt til fylkeskommunen i september i fjor.

– Kommunen innvilget dispensasjon med tanke på arealplan på disse to lokalitetene. Men Fylkesmannen klaget på vedtaket med bakgrunn i at økt biomasse kunne medføre økt lusepress på villaks. Tiltakene Norsk Sjømat Oppdrett hadde lagt inn med bruk av ny genetikk, stor postsmolt også videre nådde aldri frem til faglig vurdering hos Mattilsynet fordi Fylkesmannen stoppet saken på arealspørsmålet. Stordal kommune tok ikke klagen til følge og opprettholdt sitt vedtak. Saken gikk da videre til settefylkesmann som ga medhold i klagen, og ba kommunen om å gjøre mer omfattende konsekvensutredninger dersom saken tas opp igjen som dispensasjonssak – aller helst ser de at hele arealplanen revideres. Dette vedtaket kom i månedsskiftet april/mai. Kommunen og Norsk Sjømat oppdrett er i tenkeboksen på hva som skal/kan gjøres videre og om det finnes alternative løsninger, sier styrelederen.

Skal produsere smolt i gamle møbelfabrikker
Stordal Aquaproduksjons landbaserte smoltkonsesjon ble innvilget av fylkeskommunen allerede i 2017. Selskapet har nå inne en søknad hos Norges vassdrags- og energidirektorat om tillatelse til grunnvannsuttak ved Stordal i Fjord kommune, som skal forsyne smoltanlegget. Denne søknaden ventes å være ferdigbehandlet til høsten. 

– Til grunn for konsesjonen ligger tilgang på ferskvann fra andre kilder. Men grunnvann har store naturgitte fordeler da dette er renset fra naturens side og gir svært høy biosikkerhet. Derfor er det ønskelig å basere smoltproduksjonen på grunnvann, forklarer Espeland.

Den landbaserte konsesjonen er på 1.600 tonn per år (250-400 gram postsmolt). Det planlegges å produsere fisk i to bygg, det såkalte Helland-bygget og Pedro-bygget i Stordal sentrum. Konsesjonen fordrer full utbygging i begge disse byggene, ifølge Espeland.

– Det kan i første omgang bli aktuelt å bygge ut bare i Helland-bygget, som en første fase.

Helland-bygget er en tidligere møbelfabrikk, som ligger helt i sjøkanten i Stordal sentrum. Per i dag står bygget tomt etter at Helland Møbler flyttet sin produksjon, med unntak av litt utleie. Pedro-bygget er også en møbelfabrikk. Her har fremdeles Sitwell sin møbelproduksjon, samt at en del andre leietakere holder til i bygget. Disse ville ha fått nye løsninger lokalt dersom Pedro-bygget også hadde blitt tatt i bruk. Pedro er nabobygget til Helland og ligger også helt nede ved sjøen i Stordal sentrum. Hvert av byggene er på ca 7000-8000 kvadratmeter.

Norsk Sjømat Oppdrett søkte opprinnelig om seks konsesjoner for oppdrett i sjø, men fikk altså bare én. Dette gjør at smoltbehovet i deres verdikjede er mindre.

– I påvente av ytterligere avklaringer rundt Norsk Sjømat Oppdrett sine planer på sjøen, er byggene per i dag ikke kjøpt, men vi har god dialog med dagens eiere om status og mulig fremdrift, sier Espeland.

– Noen hundre millioner
Stordal Aquaproduksjon er eid av Norsk Sjømat Holding, AquaGen og Fjord kommune med en tredel hver.

– Kommunen vil etter planen trekke seg ut av selskapet i forbindelse med eventuell investeringsbeslutning. Da blir det opp til øvrige aksjonærer å vurdere hvordan selskapet skal kapitaliseres opp, sier Espeland.

På spørsmål om hvor mye som eventuelt planlegges investert i smoltanlegget, svarer han:

– Det vet vi ikke med sikkerhet ennå. Det kommer an på endelig beslutning om hvor mye som skal bygges ut i første fase, og hvor mange ulike avdelinger anlegget skal romme og hvor store disse skal være. Men noen hundre millioner blir det nok uansett løsning. Dette vet vi forhåpentligvis mer om i løpet av høsten.

Norsk Sjømat: Lokalene for foredling av fisk ligger i Stranda kommune på Sunnmøre. FOTO: Lizbeth Osnes