Eierne i bak det nedsenkbare merdkonseptet «HavLiljen» har saksøkt hverandre. Nå er dommen klar.
Florø-selskapet Nekst ble etablert av Kjell Audun Aasen og Martin Ramsdal i 2010. De har i flere år jobbet med å utvikle en nedsenkbar merdløsning, som kan hjelpe oppdrettere til å unngå lakselus og alger. I 2016 kom selskapet Kapsel, eid av marinbiologen Tore Håkon Riple, inn på eiersiden i Nekst. Riple er også daglig leder i Marine Construction (MC), som eies av Kapsel.
I høst har Nekst vært i rettssalen med MC. Partene har kranglet om hvorvidt det har eksistert en samarbeidsplikt eller ikke. MC har også krevd enerett på teknologien. Nå foreligger dommen. Aasen og Ramsdal har vunnet frem. Partene trenger ikke å samarbeide mer. Daglig leder og gründer Martin Ramsdal er glad for domsutfallet.
– Nå er der kommet en konklusjon. Der vi får fullt medhold. Og motparten tapte på alle punkt. Det var omtrent 100 prosent som forventet. Det er en veldig god dag på jobben, sier han.
Les også: Brønnbåtreder går inn som strategisk eier i Nekst
Samarbeidsplikt oppfylt
Sakens kjerne har vært to formuleringer i en samarbeidsavtale, inngått i 2016, mellom partene:
«Søker for utviklingskonsesjonen er Nekst, men teknologien eies av MC. Nekst vil ha rett til å bruke teknologien til egne formål», samt
«Kapsel, Marine Construction og Nekst enes om å jobbe sammen, for å tilegne seg FoU/utviklingskonsesjoner».
Sogn og Fjordane tingrett skriver at partene samarbeidet om en søknad til Fiskeridirektoratet om 16 utviklingskonsesjoner. Søknaden ble i avgrenset grad innvilget, ettersom Nekst bare ble tildelt to utviklingskonsesjoner.
Må betale en million kroner hver
I domsslutningen fra tingretten konkluderes det med at Nekst ikke har plikt til å engasjere MC med utvikling og realisering av havbrukskonseptet «HavLiljen». Nekst må riktignok betale en million kroner for arbeid utført knyttet til utviklingstillatelsene. MC må på sin side bære sakskostnadene på et tilsvarende beløp.
– Dette har selvsagt vært en klamp om foten. Men når nå dommen er så tydelig som den er det selvsagt bra for alle parter, tenker nå jeg, sier Ramsdal til iLaks.
Full fart fremover
Med denne avklaringen ser Ramsdal og Nekst fremover.
– Prosjektet blir realisert. Det som er utrolig spennende nå er at denne type konsept, altså nedsenk-konseptet, er virkelig i vinden. Det dør fisk av maneter, alger, lus og alt mulig. Med vår løsning kan vi unngå det. Så vi er kjempepositive, sier han.
– Men det kan jo komme en anke?
– Det har ikke jeg noe formening om. Altså dommen er 100 prosent klar. Den går ikke an å være klarere. Vi fikk fullt gjennomslag og motparten tapte på absolutt alle punkt og ble ikke trodd, svarer Ramsdal.
iLaks har sendt en henvendelse til Tor Håkon Riple om saken.