Nekst går for å realisere «Havliljen» tross beskjeden konsesjonsfangst

Nyheter
1608

Nekst legger postsmoltanlegget i Florø foreløpig på is, men vil bygge den nedsenkbare merden «Havlinjen» i en mindre versjon enn det som var opprinnelig planlagt.

– Det første nå blir å få realisert «Havliljen», sier gründer og styreleder Kjell Audun Aasen i Nekst til iLaks.

Sammen med medgründer Martin Ramsdal står han bak konseptet, som for rundt en uke siden fikk den endelige bekreftelsen: Det blir to av 16 omsøkte utviklingstillatelser.

– Det var som forventet, og det har ligget i kortene en stund. Derfor har vi jobbet løsninger til prosjektet med bakgrunn i disse to tillatelsene, sier Aasen.

Kjell Audun Aasen. FOTO: Privat

200 millioner kroner
Tanken til Nekst var å produsere storsmolt på land i hjembyen Florø, for deretter å fôre fisken opp i slaktestørrelse i «Havliljen». Nå droppes postsmoltanlegget inntil videre, og all energi skal brukes på å utvikle en nedskalert versjon av «Havliljen».

Aasen har tidligere uttalt til iLaks at det ville spøke for landanlegget om de fikk avslag på klagen, og kun endte med to utviklingstillatelser.

Ifølge Aasen vil det koste et par hundre millioner kroner å produsere den første utgaven av «Havliljen».

– Mye av dette er utviklingskostnader. Etter hvert kan den masseproduseres til en lavere pris, mener han.

I samtaler
Det positive oppi alt, ifølge Aasen, er at det er «stor interesse» fra andre oppdrettere og leverandørindustrien rundt «Havliljen». Den første versjonen skal etter planen ligge i området Solund/Askvoll i Vestland.

– Vi er i samtaler med flere samarbeidspartnere, hevder Aasen, som legger til at de også snakker med interessenter rundt postsmoltdelen av prosjektet.

Da Nekst-planene første gang ble kjent, kom det fram at selskapet hadde signert en intensjonsavtale med en stor europeisk matvareprodusent om å realisere planene, som opprinnelig hadde en prislapp på nærmere tre milliarder kroner.

– Det ble ikke noe mer av denne avtalen, avslutter Aasen.