Når finansieringsplanen for laks på land slår sprekker

Kommentarer
0

Det var noe av en gullstandard. Billig og ekstremt effektiv finansiering. Pionéren var, også her, Atlantic Sapphire.

Ideen var å gå til finansmarkedet med en visjon. En visjon om å kunne produsere laks på land uten dyre konsesjoner, lus og rømming. Parret med et innsalg om at RAS-teknologien er nå blitt så avansert at en kan se bort i fra tidligere tiårs tapsprosjekter på land.

Så, etter en har fått på plass alle tillatelser og satt spaden i jorden; hente mer penger. På stigende kurser. En er nærmere realisering.

Igjen, når karene er støpt og en har klekket den første rognen, hente litt til. Igjen på høyere kurser. Dette går som planlagt. En trenger da heller ikke alle pengene med en gang.

Aslak Berge

Risiko
Risikoen så langt er neglisjérbar. Akkurat som å bygge og drifte et hvilket som helst smoltanlegg. Kjent teknologi.  Risikoen innen landbasert laks kommer normalt først i matfiskleddet.

De har brukt denne malen alle sammen. Salmon Evolution, Gigante Salmon, Andfjord Salmon, Nordic Aquafarms, Nordic Aqua Partners, Columbi Salmon, Smart Salmon og Proximar Seafood.

Og flere står i kø for å gjøre det samme. Herunder West Coast Salmon, Taste of BC Aquafarms, Pure Salmon, Maiken Food og Viking Aqua – for å nevne et lite knippe.

Utfordringen dukker først opp idet aksjekursene for lokomotivene begynner å falle. Særlig da «The first mover» Atlantic Sapphire, som en funksjon av biologiske utfordringer og problemer i matfiskleddet.

Falt
Faktum er at samtlige børsnoterte selskaper engasjert med landbasert lakseoppdrett har falt i verdi i år. Det er kun ett hederlig unntak; Salmon Evolution. Noen, som Proximar Seafood, AquaBounty og nevnte Atlantic Sapphire, har fått ganske hard medfart.

Kilde: Infront

I motsetning til nesten alle de andre har Atlantic Sapphire fisk i tankene og reell oppdrettsproduksjon. Og når det viser seg at denne slett ikke er så risikofri som en har fått inntrykk av ved innsalget, både fra dem og andre, sprer usikkerheten seg blant investorene. De vil ha høyere risikopremie, en aksjekurs som speiler at det ikke er spikerproduksjon eller eiendomsutleie en holder på med.

Frontalangrep
Det er nettopp denne erkjennelsen, at det nå er blitt vesentlig vanskeligere å hente penger til laks på land, som har gjort at både Nordic Aquafarms og Taste of BC Aquafarms den siste uken har gått til frontalangrep på den grandiose satsingen til markedsleder Atlantic Sapphire.

Sistnevnte forsvarer seg så godt de kan. Men retorikk, forklaringer og argumentasjon rekker bare et steg på veien. Når det kommer til stykket må Atlantic Sapphire i handling vise at de mestrer det som både de og andre landbaserte oppdretterne vil: Produsere høykvalitets laks til konkurransedyktige kostnader. The proof of the pudding is in the eating.

De er frustrerte, naturlig nok, men å kjefte på en stor konkurrent kommer neppe til å styrke investortilliten til disse prosjektene. Nåløyet er blitt trangere. Hvis de ikke finner alternative finansieringsstrategier kan veien til 2,4 millioner tonn laks på land bli atskillig lengre og mer tidkrevende enn det så ut for noen ganske få måneder siden.