Næringsministeren: -Mitsubishi kan bli en god eier for Cermaq

Nyheter
966

Hun svarer på kritikken som er reist mot at staten ønsker å selge selskapet til utlandet. Krefter i Nord-Norge har tatt til orde for at selskapet i stedet bør splittes opp. Næringsministeren grunngir blant annet sitt syn på Mitsubishi slik:

-Japan er allerede i dag et betydelig marked for laks fra Nord-Norge. Analytikere tror at vekstpotensialet for norsk laks ligger i Asia. Det vet også Mitsubishi. Det er ikke nødvendigvis noen ulempe for den nordnorske laksen å ha en japansk eier som døråpner til det raskest voksende markedet, skriver næringsministeren.

Hun minner om at produksjonen ikke forsvinner ut av landet og at utenlandske eiere også kan være gode eiere.

-Et salg av Cermaq betyr ikke at produksjonen forsvinner ut av Norge. Oppdrettsvirksomheten vil fortsatt være her, arbeidsplassene blir her og kompetansen er her. Selskapet skal fortsatt forholde seg til norske regler og lover, og de skal betale skatt til Norge. De aller fleste bedrifter i Norge er eid av private. En rekke av disse norske selskapene har utenlandske eiere. Erfaringsmessig er det ingen grunn til å frykte utenlandske eiere. De tar like godt vare på bedriftene og medarbeiderne sine som alle andre. Det er positivt at utenlandske selskaper ønsker å investere i Norge. Vi har mange eksempler på selskaper med utenlandske eiere som gjør det bra, både rent bedriftsmessig og ved at de bidrar til det norske samfunnet i en videre forstand. Dette inkluderer både selskaper som har blitt grunnlagt av utlendinger, og opprinnelig norske selskaper som er «solgt ut av landet». For eksempel Elkem som ble solgt av Orkla for noen år siden, eller Kongsberg Offshore, i dag FMC Technologies, skriver ministeren.

Næringsministeren peker på at staten av ulike grunner kan være eier av selskap. Monica Mæland nevner sykehus og Vinmonopol som eksempel.

-Vi eier også i tunge industrikonsern, for å sikre at hovedkontorer blir i Norge. Dette gjelder blant annet Statoil, Telenor og Hydro. Staten eier også flere selskaper hvor formålet utelukkende er forretningsmessig. Cermaq er et av disse. I Norge har vi mange små og store havbruksselskaper. Næringen er fullt ut konkurranseutsatt, og markedet fungerer slik det skal. Det er altså ingen grunner til at ett av over 100 havbruksselskaper i Norge skal eies av staten, mens eierskapet i bransjen for øvrig er privat og noe allerede utenlandsk eid, skriver næringsministeren.