Nærings- og fiskeridepartementet har ikke beregninger på potensielle inntekter fra lusekvotesalg

Nyheter
0

Det er foreløpig ukjent hvordan Staten skal kunne erstatte bortfall av milliardinntekter knyttet til omsetning av oppdrettslisenser.

I Havbruksmeldingen er det foreslått å avvikle selskaps-MTB og erstatte det med omsettelige lusekvoter. En eventuell innfasing og drift av det nye kvotesystemet vil kunne gi store konsekvenser for næringens finansierings- og pantsettelsesmuligheter, Havbruksfondet og annen miljøpåvirkning fra akvakultur enn lakselus.

Les også: Kan utfordre finansieringen av teknologiskiftet: – Vil ikke utelukke av verdien på pantet kan bli lavere

– Lite relevant
I perioden 2018 til 2024 har staten hentet inn anslagsvis 20 milliarder i inntekter fra auksjoner av nye lisenser til oppdrett av laks og ørret. Kommunikasjonsrådgiver Halvard Wensel hos Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) er enig i at Staten har hentet inn store summer i auksjonene.

– Provenyet fra auksjon av tillatelseskapasitet har vært betydelig. Med dagens system tilsier miljøtilstanden langs kysten at det i fremtiden ikke vil være mulig å auksjonere ut tillatelseskapasitet, uttaler han til iLaks.

Hvordan Staten skal erstatte bortfallet av inntekter fra auksjoner av lisenser, dersom omsettelige lusekvoter innføres, er uavklart. På spørsmål om av hvilke tallgrunnlag og beregninger fremover NFD har gjort i forbindelse med de foreslåtte endringene er svaret kort.

– Det er lite relevant å sammenligne historiske tall med eventuelt fremtidige scenarioer. Det foreligger derfor ikke et slik tallgrunnlag som etterspørres her, sier Wensel.

Fiskeridirektoratet ville utrede mer
Som en del av vurderingsgrunnlaget til Havbruksmeldingen avla Mattilsynet, Fiskeridirektoratet og Miljødirektoratet rapporten «Lakselusregulering – Svar på oppdrag om å utrede virkemidler for lakselusregulering» 1. april.

Mens Mattilsynet og Miljødirektoratet hadde bestemt seg for hva som var beste løsning, var Fiskeridirektoratet mer tilbakeholdne. I motsetning til Mattilsynet og Miljødirektoratet mener Fiskeridirektoratet derfor at begge alternativene bør utredes ytterligere. 

Utredning av konsekvensene av forslaget om omsettelige lusekvoter for både akvakulturnæringen og forvaltningen, var ikke omfattet av det oppdraget som Mattilsynet, Fiskeridirektoratet og Miljødirektoratet fikk.

Les også: – Når verdikjeden til en hel næring kommer i politisk spill, så stopper investeringsevnen