Grieg Seafood ser fortsatt effekt av storsmoltsatsingen i Rogaland.
Denne uken gikk Veterinærinstituttet ut med at dødeligheten i laksemerdene sank i 2024, ned til 15,4 prosent på landsbasis. Året før var dødeligheten i sjø på 16,7 prosent. Dette er basert på tall som er meldt inn til Fiskeridirektoratet fra oppdrettere.
Nedgangen var størst i produksjonsområdene Ryfylke (PO2) og fra Karmøy til Sotra (PO3). PO2 gikk fra 22,4 til 12,2 prosent dødelighet – en prosentnedgang på 45,5 prosent. Grieg Seafood, som driver i Finnmark (PO12-13) og i Rogaland (PO2), kjenner seg igjen i mønsteret.
Storsmolt ga utslag
– Vi har dyktige og dedikerte ansatte, og vi har gjort store investeringer for å øke kapasiteten på vår produksjon av stadig større smolt for utsett til sjø, forteller Liv Marit Årseth, samfunnskontakt i Grieg Seafood Rogaland.

Ifølge Årseth har gjennomsnittsvekten på smolten som Grieg Seafood Rogaland setter ut økt for hvert år – og produksjonstiden i sjø har blitt tilsvarende redusert.
– Vi ser at den største fisken har høyest overlevelse, og er nå på under ti prosent (dødelighet, journ. anm) for de største fiskegruppene, skriver hun til iLaks.
Grieg Seafood tar sikte på å ytterlig øke gjennomsnittsstørrelsen på smolten, og forventer at det vil gi enda lavere dødelighet fremover.
Grieg Seafood har også tidligere fått oppmerksomhet for å ha klart å halvere dødeligheten i PO2.
Les også: Hedgefond kan cashe inn på Grieg-kollaps
Flere kjenner seg igjen
I PO3 (Karmøy til Sotra) var det en nedgang i dødelighet fra 25,7 til 17,5 prosent. Bremnes Seashore er storaktør både her og i PO2 – og driver kun i disse områdene. Selv om selskapet toppet statistikken over høyest dødelighetsrisiko blant fisken i 2023, med 19,8 prosent, har også de merket en nedgang i dødeligheten.
Overfor IntraFish har kommunikasjonssjef Simon Nesse Økland opplyst at Bremnes så en halvert dødelighet i 2024 – til 9,8 prosent. Bømlo-selskapet satser i likhet med Grieg på storsmolt som et av flere tiltak for å få ned dødeligheten.
iLaks har vært i kontakt med Veterinærinstituttet, som opplyser at de ved lansering av Fiskehelserapporten vil komme tilbake til de ulike forholdene som påvirket dødeligheten i 2024. Når det gjelder PO1 (Svenskegrensen til Jæren), der det var et markant hopp i dødelighet, påpekes det imidlertid at én enkelt hendelse eller ett sykdomsutbrudd her fort kan slå tydelig ut på tallene, siden det er få anlegg i regionen.
Tabellen under viser dødeligheten for hvert produksjonsområdet siden 2021.
Produksjonsområde (PO) | 2024 | 2023 | 2022 | 2021 |
1 Svenskegrensen til Jæren | 19,2 % | 7,7 % | 18,1 % | 10,4 % |
2 Ryfylke | 12,2 % | 22,4 % | 19,4 % | 19,8 % |
3 Karmøy til Sotra | 17,5 % | 25,7 % | 23,8 % | 19,9 % |
4 Nordhordland til Stadt | 20,2 % | 17,9 % | 22 % | 22,3 % |
5 Stadt til Hustadvika | 16,7 % | 16,9 % | 17,8 % | 18,7 % |
6 Nordmøre og Sør-Trøndelag | 22,4 % | 16,3 % | 14,9 % | 14 % |
7 Nord-Trøndelag med Bindal | 14,4 % | 11 % | 11,2 % | 10,8 % |
8 Helgeland til Bodø | 11,6 % | 17,6 % | 14,6 % | 12,1 % |
9 Vestfjorden og Vesterålen | 9,1 % | 13 % | 9,5 % | 13,5 % |
10 Andøya til Senja | 12,2 % | 13,8 % | 14,4 % | 10,9 % |
11 Kvaløya til Loppa | 10,2 % | 9,8 % | 9,1 % | 12,5 % |
12 Vest-Finnmark | 14,2 % | 12,7 % | 11,4 % | 13 % |
13 Øst-Finnmark | 4,1 % | 5,3 % | 9,9 % | 10,2 % |
Hele Norge | 15,4 % | 16,7 % | 16,1 % | 15,5 % |