Nær halvert dødelighet her: – Vi ser at den største fisken har høyest overlevelse

Nyheter
0

Grieg Seafood ser fortsatt effekt av storsmoltsatsingen i Rogaland.

Denne uken gikk Veterinærinstituttet ut med at dødeligheten i laksemerdene sank i 2024, ned til 15,4 prosent på landsbasis. Året før var dødeligheten i sjø på 16,7 prosent. Dette er basert på tall som er meldt inn til Fiskeridirektoratet fra oppdrettere.

Nedgangen var størst i produksjonsområdene Ryfylke (PO2) og fra Karmøy til Sotra (PO3). PO2 gikk fra 22,4 til 12,2 prosent dødelighet – en prosentnedgang på 45,5 prosent. Grieg Seafood, som driver i Finnmark (PO12-13) og i Rogaland (PO2), kjenner seg igjen i mønsteret.

Storsmolt ga utslag
– Vi har dyktige og dedikerte ansatte, og vi har gjort store investeringer for å øke kapasiteten på vår produksjon av stadig større smolt for utsett til sjø, forteller Liv Marit Årseth, samfunnskontakt i Grieg Seafood Rogaland.

– Det er gledelig å se resultater av innsatsen som er gjort over flere år for å få ned dødeligheten, sier Liv Marit Årseth i Grieg Seafood. Foto: Privat/LinkedIn

Ifølge Årseth har gjennomsnittsvekten på smolten som Grieg Seafood Rogaland setter ut økt for hvert år – og produksjonstiden i sjø har blitt tilsvarende redusert.

– Vi ser at den største fisken har høyest overlevelse, og er nå på under ti prosent (dødelighet, journ. anm) for de største fiskegruppene, skriver hun til iLaks.

Grieg Seafood tar sikte på å ytterlig øke gjennomsnittsstørrelsen på smolten, og forventer at det vil gi enda lavere dødelighet fremover.

Grieg Seafood har også tidligere fått oppmerksomhet for å ha klart å halvere dødeligheten i PO2.

Les også: Hedgefond kan cashe inn på Grieg-kollaps

Flere kjenner seg igjen
I PO3 (Karmøy til Sotra) var det en nedgang i dødelighet fra 25,7 til 17,5 prosent. Bremnes Seashore er storaktør både her og i PO2 – og driver kun i disse områdene. Selv om selskapet toppet statistikken over høyest dødelighetsrisiko blant fisken i 2023, med 19,8 prosent, har også de merket en nedgang i dødeligheten.

Overfor IntraFish har kommunikasjonssjef Simon Nesse Økland opplyst at Bremnes så en halvert dødelighet i 2024 – til 9,8 prosent. Bømlo-selskapet satser i likhet med Grieg på storsmolt som et av flere tiltak for å få ned dødeligheten.

iLaks har vært i kontakt med Veterinærinstituttet, som opplyser at de ved lansering av Fiskehelserapporten vil komme tilbake til de ulike forholdene som påvirket dødeligheten i 2024. Når det gjelder PO1 (Svenskegrensen til Jæren), der det var et markant hopp i dødelighet, påpekes det imidlertid at én enkelt hendelse eller ett sykdomsutbrudd her fort kan slå tydelig ut på tallene, siden det er få anlegg i regionen.

Tabellen under viser dødeligheten for hvert produksjonsområdet siden 2021.

Produksjonsområde (PO) 2024 2023 2022 2021
1 Svenskegrensen til Jæren 19,2 % 7,7 % 18,1 % 10,4 %
2 Ryfylke 12,2 % 22,4 % 19,4 % 19,8 %
3 Karmøy til Sotra 17,5 % 25,7 % 23,8 % 19,9 %
4 Nordhordland til Stadt 20,2 % 17,9 % 22 % 22,3 %
5 Stadt til Hustadvika 16,7 % 16,9 % 17,8 % 18,7 %
6 Nordmøre og Sør-Trøndelag 22,4 % 16,3 % 14,9 % 14 %
7 Nord-Trøndelag med Bindal 14,4 % 11 % 11,2 % 10,8 %
8 Helgeland til Bodø 11,6 % 17,6 % 14,6 % 12,1 %
9 Vestfjorden og Vesterålen 9,1 % 13 % 9,5 % 13,5 %
10 Andøya til Senja 12,2 % 13,8 % 14,4 % 10,9 %
11 Kvaløya til Loppa 10,2 % 9,8 % 9,1 % 12,5 %
12 Vest-Finnmark 14,2 % 12,7 % 11,4 % 13 %
13 Øst-Finnmark 4,1 % 5,3 % 9,9 % 10,2 %
Hele Norge 15,4 % 16,7 % 16,1 % 15,5 %