Nå nærmer SalMar seg offshore-satsing utenfor Norge

Nyheter
0

Med raskere tilvekst og lavere dødelighet enn tradisjonelt fiskeoppdrett er selskapet klar for å prøve lykken utenlands.

Ingen har kommet lengre innen offshore oppdrett av lakseoppdrett enn SalMar Aker Ocean. De startet opp for 12 år siden, i 2012.

– Det har gitt oss verdifull erfaring, sier Trine Sæther Romuld, finansdirektør i SalMar Aker Ocean, under NASF-konferansen i Bergen.

Tredje generasjon
Det er et joint venture mellom SalMar og Aker, som har en årsproduksjon på 13.000 tonn sløyd fisk. Selskapet disponerer tre lokaliteter, hvorav to er i drift. Den knallgule havriggen «Ocean Farm 1» ligger på lokaliteten Håbranden ved Frøya og Arctic Offshore ved Fellesholmen i Troms. I tillegg har Smart Fish Farm, som foreløpig ikke er bygget, fått tildelt en lokalitet 60 nautiske mil i havet utenfor Frøya.

– Vi skal snart slakte ut vår tredje generasjon fra «Ocean Farm 1», med sterke resultater så langt, kan hun avsløre.

Smart Fish Farm. ILLUSTRASJON: SalMar

«Ocean Farm 1» er 110 meter i diameter, mens Arctic Offshore Farming er 78 meter i diameter. Førstnevnte produserer mest, med 7.500 tonn, mens sistnevnte kan produsere 7.200 tonn laks.

Ifølge Sæther Romuld har de to stålanleggene bedre tilvekst enn i sammenlignbare anlegg innaskjærs. På de tre utsettene på «Ocean Farm 1» har de hatt kun en lusebehandling.

– Konklusjonen er at vi har sterke resutalter, forbedrede resultater – og det er et godt tegn for fiskehelse, bemerker hun.

«Ocean Farm 1» kan skilte med en overlevelsesrate på 93,6 fra inneværende generasjon.

Utenlands
Med et skatteregimet i Norge, hvor grunnrenteskatten foreløpig kun er for oppdrett innaskjærs, og at myndighetene følgelig ikke kan gi skattefradrag på nybygde offshore-rigger, tar selskapet ikke sjans på å vokse her. Ikke minst siden en ikke vet om myndighetene i fremtiden kan velge å innføre grunnrenteskatt til havs – og dermed ta store deler av fortjenesten.

Derfor vurderer SalMar Aker Ocean å ekspandere utenlands.

– Vi har sett på 30 land, og vi har en «short list» som vi ser nærmere på, sier Sæther Romuld, og viser frem et verdenskart som viser de mest attraktive og aktuelle områdene. Dette er farvannet utenfor Chile og Argentina, Canada (både øst- og vestkysten), samt Skottland, Island og Færøyene.

– Målsetningen er fortsatt, om noen år, å ha en produksjon på 150.000 tonn – globalt, understreker hun.

Trine Romuld, CFO i Salmar Aker Ocean. Foto: Tina Totland Jenssen