Nå kan oppdrettere i Nord-Trøndelag få samme mulighet som sørtrønderske kollegaer

Nyheter
842

Slipper slaktepålegg i forslag til ny nasjonal PD-forskrift.

Det skriver Trønder-Avisa.

I et forslag fra Mattilsynet kommer det fram at fisk med PD-smitte fra Nord-Trøndelag og på Helgelandskysten skal få vokse seg slaktemoden.

Forslaget forutsetter at oppdrettere har robust struktur, gode driftsplaner og at man kan sanere smitten gjennom brakklegging av anlegg i et større geografisk område.

– Å la fisken stå med smitte er jo ikke uten risiko, men det finnes gode eksempler på slike områder i regionen som får det til. Erfaringene fra Sør-Trøndelag nord for Trondheimsfjorden, som er PD-fri akkurat nå, viser at det kan gå an, sier seniorrådgiver Martin Binde i Mattilsynet til Trønder-Avisa.

Tar ikke av
Daglig leder i SinkaBerg-Hansen, Finn Sinkaberg, avventer enda situasjonen.

Han ønsker å se hvilke endringer som kommer i transportforskriften, en forskrift som behandles parallelt med PD-forskriften.

Men han er fornøyd med at selskapet kan få fôre fram smittet fisk.

– Det at vi i Nord-Trøndelag også skal få fôre fram smittet fisk, slik våre kolleger i SørTrøndelag har fått gjøre lenge, høres bra ut. I Nord-Trøndelag har vi en god sonestruktur for brakklegging, og det er akkurat dette som tilsynet foreslår vi ønsker, sier Sinkaberg til Trønder-Avisa.

Enormt engasjement
Det kom inn over 80 høringsforslag til Mattilsynets innstilling om ny PD-forskrift.

Ifølge Binde i Mattilsynet har han aldri vært borti så god respons på over 30 år med fiskehelseforvaltning.

Han sier at saken nå går videre til Nærings- og fiskeridepartementet som har siste ord i saken.