– Dette er selskapets hjerte, sier Jonas Jonassen.
Inne i hallen henger hundrevis av blå, grå og grønne plastsylindre i metallstativer. Her, ved anlegget på Vogavik, nær den internasjonale flyplassen Keflavik, ligger lakserogn til modning.
– Rognen må modne i minst syv uker, eller 50 dager, her, legger han til.
Årstidsuavhengige
Genetikeren Jonassen har ledet det islandske avlselskapet siden 2006. Stofnfiskur solgte 94 millioner rogn ifjor. Det er nok til å produsere 250.000 tonn laks. Sammen med SalmoBreed står de bak en fjerdedel av verdens lakseproduksjon.
Den norsk-islandske Benchmark-duoen Stofnfiskur og SalmoBreed kan til sammen produsere opptil 200 millioner rogn årlig. De er årstidsuavhengige, og produserer rogn hele året.
– Vi er det eneste selskap som kan levere rogn hver uke i 52 uker i året, sier Jonassen.
Vannet hentes fra dypet.
– Vi borer 250 meter ned. Det gir vann på 10-15 grader hele året, sier han.
Naturlig filter
Her, på Reykjanes-halvøya er det ung lava.
– Det er perforert lava som naturlig filtrerer grunnvann og sjøvann. Det er komplett fritt for patogener, forteller Gudmundur Ragnarsson, som leder egginkuberingen på klekkeriet.
Her screener, monitorerer, analyserer, befrukter og inkuberer Stofnfiskur rognen.
– Vi har drevet avl i syv generasjoner på norske stammer som er like gode som norsk rogn, sier islandske Jonassen på utmerket norsk etter flere års studier på Landbrukshøyskolen på Ås.
Norske stammer
Islendingene importerte norske laksestammer i 1981-83.
– Først MOWI, seinere Bolaks, Havlaks og Svanøy. Vi prøvde en islandsk stamme. Den hadde lik tilvekst, men tidligere kjønnsmodning.
Britiske Benchmark har hentet inn en halv milliard pund på London-børsen, og har 824 ansatte i 24 land. En del av pengene er blitt brukt på å kjøpe seg en posisjon som kniver med AquaGen om å være verdens største produsent av lakserogn.
Det er en kunnskapsintensiv industri. Benchmark bruker ti prosent av omsetningen på FoU.
Risiko
Jonassen mener det er gunstig, ikke minst i et risikoperspektiv, å ha stamfiskproduksjon på land. Selskapet har fire stamfiskanlegg for for laks og to for rognkjeks.
– Hvis Norge i fremtiden skal produsere fem millioner tonn er det ikke plass til stamfisk i sjøen. Det er altfor mye risiko. Det må på land, mener han.
Like ved modningshallen pakkes rogn i isoporkasser. De klargjøres for eksport. Hver kasse bærer i seg rogn nok til å produsere 40 tonn matfisk.
Stofnfiskur eksporterer rogn til 22 land. Og etterspørselen er økede.
– Nå er det mye etterspørsel fra RAS-anlegg – mot full markedsstørrelse. Polen, Sveits, Canada, Danmark, USA. I Kina leverer vi til to anlegg.
– Alt avl handler om å redusere produksjonskostnadene og øke kvaliteten, mener Jonassen.