Spredte snøfnugg danser i vinden. En sur vind trekker inn fra Danmarkstredet og Grønland. Det er barfrost, snøen dekker ikke lavasteinene på bakken.
– Denne går 180 meter ned, sier Stofnfiskur-sjef Jonas Jonassen til iLaks.
No filter
Det er en vannpumpe, og en sentral del av konkurransefortrinnet til det islandske avlselskapet.
Vannet, både ferskvann og saltvann, filtreres gjennom den unge lavaen på Reykjanes-halvøya. Den perforerte lavaen er et naturlig filter. Vannet er komplett fritt for patogener.
Vannet føres så inn i kar i produksjonhallene som ligger inne på stamfiskanlegget på Kalmanstjörn.
Les også: – Nå er det mye etterspørsel fra RAS-anlegg
– Her tar vi smolt på cirka 100 gram. De tar vi fra vårt anlegg i Kodlafjordur. Det er 200 kar der. Da er fisken 20 gram. Vi merker den og oppdretter den til 100 gram, forklarer Jonassen.
Avlskandidater
– Vi tar cirka 100.000 smolt per år. De er våre avlskandidater. Når de kommer til 3-4 kilo, går vi inn og sorterer dem. Vi sorterer ut 90 prosent. De gjenværende oppdretter vi til de er over ti kilo. Og da stryker vi dem, fortsetter han.
Genomisk seleksjon
Omlag 1.100 7-8 kilos hunnlaks bakser i strømmen i RAS-anlegget. Noen av dem slår kraftig med halen. De har god kondisjon. Vannet i tankene har 70 prosent gjenbruk.
Stofnfiskur driver avl mot sykdom og avl mot lus. For det sistnevnte gjøres genomisk seleksjon for lusesterk fisk. Her avler en frem de beste familiene – de med de sterkeste egenskapene mot lus.
Som andre avlselskaper, tenker Stofnfiskur skreddersøm for kundene: Rogn for landbasert, organisk, all-female og triploide laks.