Nå er det endelig avgjort hvor Arctic Offshore Farming skal ligge: – Norges råeste lokalitet

Nyheter
2628

Arctic Offshore Farming (AOF) plasseres på lokalitet Fellesholmen utenfor Kvaløya.

Det ble bestemt etter at Fylkesrådet i Troms tirsdag behandlet Norway Royal Salmons søknad om klarering av lokalitet for konseptet. I tråd med innstillingen fra Fylkesråd for kultur og næring, Sigrid Ina Simonsen (Ap), ble det enstemmig vedtatt at konseptet får ligge på lokalitet Fellesholmen utenfor Kvaløya.

NRS fikk avslag på lokalitet Ytre Øyfjord i Lenvik kommune etter at tre stemte mot, og to stemte for.

«Dette begrunnes med at fylkesrådet innvilger lokalitet Fellesholmen til samme formål, og det vurderes at én lokalitet er tilstrekkelig til å utvikle konseptet Arctic Offshore Farming. Fylkesrådet viser for øvrig til Fiskeridirektoratets fraråding av hensyn til fiskeriinteressene. Etter en helhetlig vurdering legger Fylkesrådet til grunn at dette vil gi de beste samfunnsmessige resultater», heter det i vedtaket fra fylkesrådet.

Klaus Hatlebrekke. FOTO: NRS

Fornøyd
Det er en fornøyd konserndirektør for marked og forretningsutvikling i Norway Royal Salmon, Klaus Hatlebrekke, som iLaks snakker med onsdag morgen.

– Vi er selvfølgelig veldig glad for at det formelle er på plass, og vi kan sette i gang drift på lokalitet Fellesholmen. Vi gleder oss også til å utvikle AOF sammen med våre leverandører og lokale krefter i Tromvik (bygd på Kvaløya journ.anm.), sier Hatlebrekke til iLaks.

Hatlebrekke forteller videre til iLaks at de for en stund siden kjøpte inn forankringsutstyr til lokalitet Fellesholmen, men understreker at det ikke betyr det samme som at de har prioritert ene lokaliteten over den andre i prosessen.

– Vi var nødt til å kjøpe dette utstyret tilpasset Fellesholmen for å holde i gang fremdriften i prosjektet, forklarer Hatlebrekke, og sier at at mer utstyr til lokaliteten er nå under bestilling.

– Norges råeste lokalitet
Før året er omme, skal selskapet også begynne rekrutteringen av mellom 10 og 15 ansatte, som til neste år får sin daglige arbeidsplass på det Hatlebrekke omtaler som «Norges råeste lokalitet».

– Miljøforholdene på denne lokaliteten er langt høyere enn de kreftene vi som næring opplever i dag. Dette er utfordringen som vi har fått av Fiskeridirektoratet, og som vi sammen med norske leverandører har designet for å håndtere på en god måte, mener Hatlebrekke.

Første utsett av fisk blir tidlig på høsten 2020.

– Fisken står allerede på andre lokaliteter som smolt, og vil bli overført når den er halvannen kilo, sier konserndirektøren.

Havanlegget til 700 millioner kroner bygges for tiden ved Fosen Yards. 

– Dette går sin gang, og AOF skal slepes nordover til sommeren, avslutter Hatlebrekke.