Rødts stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes har vært på besøk hos Sekkingstad på Skageneset på Sotra i forbindelse med at han ønsker å endre loven, slik at arbeidstakere i en konkursbedrift kan få de samme rettighetene som ved oppkjøp.
Det politiske forslaget kom i kjølvannet av at Sund Laksepakkeri, som slaktet og pakket laks for Sekkingstad, gikk til skifteretten etter at selskapet ble dømt til å betale erstatning til NNN-organiserte på rundt 20 millioner kroner.
– Saken med Sund Laks viser at det er nødvendig å tette dette hullet i lovverket. Hvis arbeidsmiljøloven hadde vært endret ville det fortsatt vært tariffavtale ved bedriften, sa Moxnes til Frifagbevegelse.no i februar.
Takket ja til invitasjon
Noen dager senere intervjuet iLaks administrerende direktør Even Hopland i Sekkingstad i forbindelse med at selskapet kjøpte opp boet fra Sund Laksepakkeri og startet opp Fjord Processing. Hopland mente da at Bjørnar Moxnes hadde misforstått hva som var stridstema.
– Lønn er allmenngjort og lik i bransjen. Det er arbeidstid, muligheten for å jobbe mye i en periode og ha fri en annen, som det ikke har vært mulig å løse med NNN. Det er selvsagt fritt frem å organisere seg hos oss, sa Hopland til iLaks, og la til:
– Moxnes er velkommen på besøk til oss om han ønsker å forstå fremfor å øke konfliktnivået.
Og Rødt-lederen tok Hopland på ordet. I forrige uke var han på besøk på slakteriet til Sekkingstad, skriver Klassekampen i torsdagens papirutgave. Ifølge avisen var tonen mellom Moxnes og Hopland gemyttelig da førstnevnte fikk omvisning på slakteriet, uten at partene ble enige om så mye mer.
– Vii synes det er interessant å høre eierperspektivet og hvordan de har brukt lovverket til å gjøre det de tjener på. Vi ønsker å dettee dette lovverket, sier Moxnes til avisen.
Even Hopland gjentok at han ikke var enig med Moxnes & co. om problemstillingen.
– Det politiske forslaget har jeg ikke noen spesielle meninger om, og vi vil holde oss til de lovene som er, sier Hopland til Klassekampen.
Besøket er også blitt omtalt av lokalavisen Vestnytt.
Mener regelverket sikrer et godt vern
I forrige måned sendte Moxnes et skriftlig spørsmål til arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H), der han spurte hva Røe Isaksen vil gjøre for å hindre at arbeidsgivere bruker konkurs for å nekte de ansatte tariffavtale og slippe rettslige erstatningskrav.
«Det er all grunn til å tro at måten Sekkingstad har organisert seg på, med underselskaper, er gjort for at Sekkingstad skal kunne betale laksearbeiderne så lav lønn som mulig, slippe tariffavtale og nå også unngå å betale erstatning», skrev Moxnes.
Røe Isaksen, som inntil videre også er fiskeriminister, skriver i sitt svar at regjeringen ønsker ryddige lønns- og arbeidsvilkår og å legge til rette for et organisert arbeidsliv, men at han ikke kan uttale seg om den konkrete saken rundt Sekkingstad.
Røe Isaksen svarer likevel at «generelt mener jeg imidlertid at vi i utgangspunktet har et regelverk som sikrer et godt vern og fanger opp omgåelser. Samtidig er det grunn til å være oppmerksomme på trender og utviklingstrekk som kan innebære endringer i norsk arbeidsliv. Blant annet gjelder dette med hensyn til hvordan arbeid og virksomheter organiseres, og hvilke konsekvenser slik ulik organisering kan få. Regjeringen har med bakgrunn i dette satt ned et partssammensatt utvalg som skal se nærmere på utviklingstrekk og eventuelle utfordringer i arbeidslivet vedrørende tilknytningsformer og organisering av virksomheter, og som skal vurdere rammeverket på området. Utvalget skal levere sin innstilling innen 1. juni 2021.»
Røe Isaksen understreker imidlertid at en arbeidsgiver ikke uten videre selv kan velge å slå seg konkurs.
«For å åpne konkurs må skyldneren (arbeidsgiver) være insolvent, og det er domstolene som kan åpne konkurs gitt at vilkåret er oppfylt», skriver Røe Isaksen i sitt svar.