Mowi stiger mot 100 milliarder etter regjeringens signaler om light-versjon av grunnrenteskatt

Nyheter
0

For andre dag på rad stiger lakseaksjene kraftig, på en ellers negativ børs. Årsaken er skattelekkasjer fra regjeringen.

Sp-nestleder Geir Pollestads utspill like før børsslutt mandag, hvor det fremgikk at den såkalte norm-prisen skrotes og skatteprovenyet skal holdes i et intervall mellom 3,65 milliarder og 3,8 milliarder kroner, satte fart i aksjene.

Gårsdagens oppgang fortsetter i dag.

Les også: Innsideinformasjon om lakseskatten på avveie – igjen

Utspillet, som ble bekreftet i et IntraFish-intervju med fiskeriminister Bjørnar Skjæran (Ap) onsdag, tyder på at regjeringen vil lande på en vesentlig lavere skattesats enn tidligere forespeilet.

Gitt den store inntjeningen fiskeoppdretterne har i dag, betyr det en langt lavere sats enn 40 prosent. Mowi, som er landets største lakseoppdrettsselskap, har beregnet at for en samlet oppdrettsbransje vil regjeringen anslag bety en grunnrenteskatt på rundt 15 prosent, skriver IntraFish.

Multinasjonale Mowis aksjekurs stiger med 3,5 prosent, og har nå en børsverdi på 96,2 milliarder kroner. Mowi har ikke vært mer verdt siden 27. september, dagen før regjeringens fremleggelse av det mye omtalte skatteforslaget.

Aksjekurs Mowi. Kilde: Infront

Andre selskaper, som har relativt sett enda høyere eksponering mot norsk oppdrettsnæring enn Mowi, legger på seg enda mer.

SalMar øker med 4,6 prosent og Grieg Seafood stiger med 4,2 prosent.

Også Lerøy (3,4 prosent), Austevoll Seafood (2,8 prosent) og Måsøval (2,1 prosent) klatrer på en ellers negativ Oslo Børs.