Mowi om koronasmitte ved Morpol: – Vi har ikke bevisst holdt igjen informasjon

Nyheter
756

Laksekjempen tar selvkritikk etter uvanlig treg responstid for markedssensitiv informasjon.

Mellom 80 og 90 prosent av den ukentlige laksehandelen gjøres unna i løpet av noen få timer hver fredag. Sist fredag verserte det ubekreftet informasjon i markedet om at verdens klart største laksekjøper var rammet av koronasmitte.

I hvor stor grad Mowis fabrikk i Ustka i Polen var rammet var uklart, men ifølge eksportører og importører tok foredlingsfabrikken ned sine ordrer i betydelig grad. Det enorme prosesseringsanlegget har per idag en teoretisk kapasitet til å foredle hele 11 prosent av Norges årlige lakseproduksjon, og har følgelig omfattende markedsmakt.

Responstid
Til tross for gjentatte henvendeler, per telefon og epost, til en rekke nøkkelpersoner i Mowi, tok det nesten fire døgn før det børsnoterte selskapet responderte på en sak med potensielt kursdrivende informasjon.

iLaks fikk svar på sine henvendelser natt til tirsdag.

Les også: Morpol-direktør fornøyd med egen smittevernstrategi etter at 29 ansatte testet positivt for covid-19

Mowi har åpenbare økonomiske interesser i å holde tilbake informasjon her, men en ferierende kommunikasjonssjef Ola Helge Hjetland avviser at dette ble gjort bevisst.

Mange baller i luften
– Det var en glipp at vi ikke fikk svart på fredag. Vi i Norge burde ha fulgt opp bedre, men det fikk vi dessverre ikke gjort. Vi har ikke bevisst holdt igjen informasjon for dere eller andre, men vi har et lite team i Polen som håndterer mange baller i luften i en tid med ferieavvikling, forklarer han til iLaks.

– Det må vi bare beklage.

– Hvor mye er produksjonen redusert ved anlegget?

– Produksjonen er bare marginalt påvirket. Vi bruker ikke å gå ut med tall for fabrikkene, men det er ikke snakk om noen kollaps. Produksjonen på fabrikken er marginalt påvirket, understreker han.

Smittevern
– Så er det slik at smittetallene i Polen dessverre er på vei opp, generelt sett. Som en stor arbeidsgiver, med over 4.000 ansatte på denne fabrikken, har vi selvsagt forberedt oss godt på at denne situasjonen kunne oppstå, sørget for at smittevern er best mulig, og at produksjonen blir påvirket seg lite som mulig. Men å sikre seg 100 prosent mot at ansatte blir smittet er selvsagt veldig, veldig vanskelig, sier Hjetland.

– Vi er alltid i dialog med kunder og leverandører når det skjer noe som får medieoppmerksomhet, men dette er ikke noen situasjon som bekymrer kunder eller levrandører slik vi ser det nå. Nå handler det selvsagt for oss å sikre at flere ansatte ikke blir smittet og sikre at produksjonen kan fortsette i så stor grad som mulig.