Morpol-direktør fornøyd med egen smittevernstrategi etter at 29 ansatte testet positivt for Covid-19

Nyheter
714

Emilia Schomburg, kommunikasjonsdirektør for merkevarer, er tilfreds med Morpols koronahåndtering.

Ryktene om koronasmitte ved verdens største foredlingsanlegg og kjøper av laks, Morpol, begynte å svirre allerede fredag formiddag. Til tross for gjentatte henvendelser på mail og telefon fredag, gjennom helgen og så på mandag, svarte Morpol-eier Mowi, etter flere purringer, iLaks først like før midnatt. 

Mistet interessen
– Beklager at jeg ikke har svart tidligere. Jeg må ha oversett forespørslene deres. Det er ikke «breaking news» lenger, da vi hadde det første tilfellet den 17. juli og den siste utvikling viser at vi allerede er i ferd med å få kontroll så mediene har mistet interessen, skriver Emilia Schomburg i en epost.

Den enorme Morpol-fabrikken gjør inntrykk, der den ligger ute på et jorde sør for badebyen Ustka ved Polens østersjøstrender. Ingen er i nærheten av å kjøpe inn og foredle så mye laks som nettopp Morpol. Et produksjonsstopp her vil kunne ryste laksemarkedet.

– Fra den dagen vi diagnostiserte det første tilfellet, det vil si 17. juli i år, har vi gjennomført 747 tester. 29 var positive, noe som absolutt kan betraktes som en liten prosentandel da vi sysselsetter over 4.000 personer, fortsetter hun.

Vellykket
– En så liten prosentandel av tilfeller beviser at de restriktive interne prosedyrene som ble innført allerede i slutten av februar i år, relatert til beskyttelse av ansatte og selskapet mot spredning av coronavirus, ser ut til å være vellykket.

– Tiltakene som ble innført allerede den gang var blant annet inndelingen av anlegget i soner med dedikert busstransport pluss å introdusere datainnsamlingsprosessene som nå som et resultat hjelper oss å raskt kartlegge, identifisere, isolere og teste potensielt berørte ansatte, skriver hun videre.

Schomburg hevder at produksjonen bare har «en liten nedgang» etter koronasmitten.

– Denne situasjonen krever ikke at hele fabrikken er stengt, så, ja, anlegget er i full drift med bare en liten nedgang i produksjonen.