Oppdrettsgiganten fikk to saftige overtredelsesgebyrer i 2022, som de påklagde. Energidepartementet gir dem delvis medhold i den ene klagen.
I 2022 ble Mowi ilagt bøter på til sammen 16,3 millioner kroner: 5,3 millioner kroner for å ha brukt ulovlige mengder vann fra en innsjø i Snillfjord kommune i Trøndelag, og elleve millioner kroner for å ha gjort det samme ved et settefiskanlegg i Kinn kommune i Vestland.
Mowi klagde deretter på vedtakene.
To millioner kroner i lettelse
I begge tilfeller mener Mowi at NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) ikke hadde grunnlag for å bøtelegge. NVE så imidlertid ingen grunn til å omgjøre vedtakene, og sendte klagene videre til Energidepartementet.
Energidepartementet gir Mowi delvis medhold. I et brev datert 30. mai i år vedtar de å redusere boten på elleve millioner kroner – til ni millioner kroner.
Departementet skriver at overtredelsen i Kinn var grov, da den varte i en periode på tre år, og fordi de mener at Mowi bevisst brøt bestemmelsene. Bakgrunnen for at gebyret likevel reduseres, er lang saksbehandlingstid og likhetshensyn: Mowis nettofortjeneste i overtredelsesperioden – som er beregnet til rundt 2,9 millioner kroner – var lavere enn i en annen, liknende sak, der gebyret ble satt til åtte millioner kroner.
«Graverende»
«På den annen side pågikk overtredelsen i foreliggende sak forsettlig over flere år, som er graverende. Departementet legger størst vekt på sistnevnte moment, og finner at gebyret i foreliggende sak bør settes noe høyere enn i SBH-saken» heter det i brevet fra departementet. Dermed er boten fortsatt høy, men redusert med to millioner kroner.
Boten på 5,3 millioner kroner for tilfellet i Trøndelag blir stående. I dette tilfellet mener departementet at boten er for lav. Gebyret kan imidlertid ikke økes til skade for klageren, jamfør Forvaltningsloven § 34.
Energidepartementet skriver at vedtakene ikke kan påklages.
Dette var overtredelsene
Haukå, Kinn i Vestland: Mowi driver et settefiskanlegg på Haukå, som bruker ferskvann fra Haukåvatnet og Haukåvassdraget. Vassdraget er registrert som sjøørretelv, og det er registrert laks og ørret i Haukåvatnet. Mowi ble ilagt et gebyr på elleve millioner kroner for brudd på vassdragskonsesjon i perioden mellom 1. januar 2012 og 31. desember 2020.
Basert på dokumentasjon fra Mowi konkluderte NVE med at vannuttaket hadde vært over tillatt grense i hele konsesjonsperioden. Energidepartementet har beregnet at Mowi hadde en fortjeneste på rundt 2,9 millioner kroner for hele overtredelsesperioden.
Mowi mener på sin side at «NVE har foretatt en ulovlig administrativ inndragning av nettofortjeneste. Nettofortjeneste skal kun vektlegges som et relevant moment i en helhetlig vurdering. Ved beregningen av nettofortjenesten må det gjøres fradrag for dødelighet. Det foreligger ingen høy grad av skyld, ingen gjentakelse, forholdet var av begrenset omfang og alvor, og de spesielle omstendighetene i saken tilsier en reduksjon.»
- Her fikk Mowi delvis medhold, og boten reduseres til ni millioner kroner.
Slørdalsvatnet, Snillfjord i Trøndelag: Mowi søkte i februar 2021 om midlertidig tillatelse til å tappe vannet 50 centimeter under laveste regulerte vannstand, på bakgrunn av kulde og lite nedbør over tid. Søknaden ble avslått, og Mowi påklaget vedtaket. I mars opplyste Mowi departementet om at behovet ikke lenger var til stede, da tilsiget hadde bedret seg. Ifølge NVE tappet Mowi likevel Slørdalsvannet under laveste regulerte vannstand i perioden mellom 15. februar og 26. februar 2021.
Mowi kaller vedtaket ugyldig, da de «verken kunne eller burde handlet annerledes ut fra de forutsetninger de hadde og den situasjonen som oppstod.» De mener at den aktuelle tørkeperioden var høyst uvanlig, og at det ikke kan forventes at man ved hver produksjonsoppstart legger inn en sikkerhetsmargin for ekstraordinære tørkeperioder. Videre mener Mowi at å redusere vannforbruket ytterligere i perioden ville medført en risiko for dyrevelferden.
- Boten på 5,3 millioner kroner blir stående.
iLaks har kontaktet Mowi, som ikke har en kommentar til saken.